Zielony makaron – przepis

Dzisiaj mam dla Was przepis na zielony makaron. Idealna propozycja na szybki, zdrowy i odpowiednio zbilansowany obiad! Dzisiaj z dodatkiem cukinii i szparagów, aby uzyskać jeszcze bardziej zielony kolor.

 

Składniki (2 porcje):

  • 120g makaronu tagliatelle ze szpinakiem (może być też świeży lub standardowe tagliatelle)
  • 10g oleju
  • 5-6 szparagów
  • 1/2 cukinii
  • 200g świeżego szpinaku
  • 60-70g śmietanki 18%
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • 1 mozzarella light (125g)
  • 10g nasion słonecznika

 

Zielony makaron – opis przygotowania:

W garnku gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojone na mniejsze kawałki szparagi i pokrojoną w cienkie półplastry cukinię. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy szpinak i czekamy, aż zwiędnie. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Dodajemy ugotowany makaron, śmietankę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i całość mieszamy, doprawiając do smaku. Przekładamy na talerz, dodajemy mozzarellę i posypujemy słonecznikiem

 

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 480kcal
Białko: 27,5g
Tłuszcze: 21,2g
Węglowodany: 43,7g

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.