Blog
- Obiady
- Dominika Hatala
Zielony makaron – przepis
Dzisiaj mam dla Was przepis na zielony makaron. Idealna propozycja na szybki, zdrowy i odpowiednio zbilansowany obiad! Dzisiaj z dodatkiem cukinii i szparagów, aby uzyskać jeszcze bardziej zielony kolor.
Składniki (2 porcje):
- 120g makaronu tagliatelle ze szpinakiem (może być też świeży lub standardowe tagliatelle)
- 10g oleju
- 5-6 szparagów
- 1/2 cukinii
- 200g świeżego szpinaku
- 60-70g śmietanki 18%
- 5-6 pomidorków koktajlowych
- 1 mozzarella light (125g)
- 10g nasion słonecznika
Zielony makaron – opis przygotowania:
W garnku gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojone na mniejsze kawałki szparagi i pokrojoną w cienkie półplastry cukinię. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy szpinak i czekamy, aż zwiędnie. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Dodajemy ugotowany makaron, śmietankę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i całość mieszamy, doprawiając do smaku. Przekładamy na talerz, dodajemy mozzarellę i posypujemy słonecznikiem
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 480kcal
Białko: 27,5g
Tłuszcze: 21,2g
Węglowodany: 43,7g
SMACZNEGO! 🙂
Udostępnij:
Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol