Dzisiaj mam dla Was przepis na zielony makaron. Idealna propozycja na szybki, zdrowy i odpowiednio zbilansowany obiad! Dzisiaj z dodatkiem cukinii i szparagów, aby uzyskać jeszcze bardziej zielony kolor.
Składniki (2 porcje):
- 120g makaronu tagliatelle ze szpinakiem (może być też świeży lub standardowe tagliatelle)
- 10g oleju
- 5-6 szparagów
- 1/2 cukinii
- 200g świeżego szpinaku
- 60-70g śmietanki 18%
- 5-6 pomidorków koktajlowych
- 1 mozzarella light (125g)
- 10g nasion słonecznika
Zielony makaron – opis przygotowania:
W garnku gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojone na mniejsze kawałki szparagi i pokrojoną w cienkie półplastry cukinię. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy szpinak i czekamy, aż zwiędnie. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Dodajemy ugotowany makaron, śmietankę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i całość mieszamy, doprawiając do smaku. Przekładamy na talerz, dodajemy mozzarellę i posypujemy słonecznikiem
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 480kcal
Białko: 27,5g
Tłuszcze: 21,2g
Węglowodany: 43,7g
SMACZNEGO! 🙂