Nie masz pomysłów na kolację? A co powiesz na zapiekane bułki z pieczarkami, szpinakiem i mozzarellą?
Składniki:
- 2 bułki poranne lub fitness
- 10 pieczarek
- 100g świeżego szpinaku
- 50g tartej mozzarelli
- 2 łyżeczki ketchupu
- szczypiorek
- 5g oleju + 5g oliwy
- sól, pieprz, czosnek
Zapiekane bułki – opis przygotowania:
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojone w cienkie plastry pieczarki. Gdy będą zarumienione dodaj szpinak i poczekaj, aż zwiędnie. Dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Przygotuj bułki: odetnij z nich górę, wydrąż środek i polej delikatnie oliwą. Wypełnij je przygotowanym nadzieniem, posyp tartą mozzarellą i zapiekaj kilka minut w 180 stopniach, do momentu, aż ser się stopi a pieczywo będzie chrupiące. Gotowe zapiekanki polej ketchupem i posyp świeżym szczypiorkiem
Wartości odżywcze:
Kaloryczność: 378kcal
Białko: 20g
Tłuszcze: 14g
Węglowodany: 45g
SMACZNEGO! 🙂