Moja kolejna propozycja słonego posiłku na śniadanie lub kolację – wytrawne gofry z jajkiem sadzonym i pastą z awokado w towarzystwie świeżych pomidorów. Jeśli znudziły Ci się standardowe kanapki a masz w swoim domowym wyposażeniu gofrownicę, to ten przepis na pewno Ci się spodoba! 🙂 Gofry nie muszą być tylko słodkim fast foodem, mogą też stanowić zdrowy i pełnowartościowy posiłek, w ciekawej i nie do końca codziennej formie.
Składniki:
- 1 jajko
- 50g mąki – u mnie orkiszowa jasna
- 60ml mleka
- 5g oliwy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- Proponowane przyprawy: sól, pieprz, zioła toskańskie
- 1/2 awokado
- 1 jajko sadzone
Wytrawne gofry z awokado i jajkiem – opis przygotowania:
Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko, mąkę, oliwę, proszek do pieczenia i przyprawy (sól, pieprz i zioła toskańskie). Całość dokładnie mieszamy i smażymy w postaci dwóch gofrów. W międzyczasie przygotowujemy jajko sadzone i pastę z awokado. Dojrzałe awokado rozgniatamy widelcem z dodatkiem soli, pieprzu i czosnku granulowanego. Gofry smarujemy pastą z awokado, nakładamy jajko sadzone, a następnie przekrawamy na pół i gotowe. Podajemy z pokrojonym, świeżym pomidorem.