Wytrawne gofry z awokado i jajkiem – przepis

Moja kolejna propozycja słonego posiłku na śniadanie lub kolację – wytrawne gofry z jajkiem sadzonym i pastą z awokado w towarzystwie świeżych pomidorów. Jeśli znudziły Ci się standardowe kanapki a masz w swoim domowym wyposażeniu gofrownicę, to ten przepis na pewno Ci się spodoba! 🙂 Gofry nie muszą być tylko słodkim fast foodem, mogą też stanowić zdrowy i pełnowartościowy posiłek, w ciekawej i nie do końca codziennej formie.

 

Składniki:

  • 1 jajko
  • 50g mąki – u mnie orkiszowa jasna
  • 60ml mleka
  • 5g oliwy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Proponowane przyprawy: sól, pieprz, zioła toskańskie
  • 1/2 awokado
  • 1 jajko sadzone

 

Wytrawne gofry z awokado i jajkiem – opis przygotowania:

Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko, mąkę, oliwę, proszek do pieczenia i przyprawy (sól, pieprz i zioła toskańskie). Całość dokładnie mieszamy i smażymy w postaci dwóch gofrów. W międzyczasie przygotowujemy jajko sadzone i pastę z awokado. Dojrzałe awokado rozgniatamy widelcem z dodatkiem soli, pieprzu i czosnku granulowanego. Gofry smarujemy pastą z awokado, nakładamy jajko sadzone, a następnie przekrawamy na pół i gotowe. Podajemy z pokrojonym, świeżym pomidorem.

 

Wartości odżywcze:

Kaloryczność: 521kcal
Białko: 24,6g
Tłuszcze: 28g
Węglowodany: 43g

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.