Mam dzisiaj dla Was pyszną propozycję na wytrawne śniadanie z awokado i jajkami w roli głównej. Fanów tego połączenia zapraszam po przepis. Jest to też idealna opcja dla osób, które szukają śniadania z mniejszą ilością węglowodanów.
Składniki (1 porcja):
- 1 tortilla pełnoziarnista lub pszenna
- 2 jajka
- 3g oleju rzepakowego
- sól, pieprz
- 1/2 awokado
- 1/2 pomidora
- garść roszponki
Wrap z omletem i awokado – opis przygotowania:
Na patelni rozgrzej olej (patelnia musi być większa i nieprzywierająca). Jajka rozbij do miski, dodaj sól, pieprz i dokładnie je wymieszaj. Masę jajeczną przelej na patelnię i przykryj ją plackiem tortilli. Smaż na mniejszym ogniu, aż omlet na dole się zetnie a następnie obróć placek z omletem na drugą stronę. Na środek nałóż garść roszponki, pokrojone w paski awokado i plastry pomidora. Złóż tortillę z dwóch stron i zapiekaj jeszcze ok. minutę. Przełóż na talerz i ewentualnie przekrój na pół.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 476kcal
Białko: 20g
Tłuszcze: 27g
Węglowodany: 37g
SMACZNEGO! 🙂