Blog

Wegańska potrawka meksykańska – przepis

Wegańska propozycja obiadowa. Taką potrawkę możesz zjeść z ryżem, z kaszą, zawinąć w tortillę lub w naleśniki. Przepis jest przygotowany na 4 porcje, więc obiad na 2 dni będziemy mieć z głowy. Jeśli nie lubisz wegańskich potraw możesz wymienić tofu na pierś z kurczaka.

 

Składniki (4 porcje):

  • 200g ryżu – u mnie basmati
  • 1 kostka tofu naturalnego
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 700g passaty pomidorowej
  • 70g kukurydzy – mała puszka
  • 240g fasoli czerwonej – duża puszka
  • 10g oleju rzepakowego
  • przyprawa meksykańska (jeśli nie masz dodaj jeszcze sól i kmin rzymski), pieprz, ostra papryka

 

Wegańska potrawka meksykańska – opis przygotowania:

Gotujemy ryż. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i paprykę, podsmażamy, aż cebula się zeszkli a papryka zmięknie. Dodajemy pokrojone w kostkę tofu i chwilę podsmażamy. Wlewamy cały słoik passaty pomidorowej, przepłukaną fasolkę czerwoną i kukurydzę. Całość doprawiamy pieprzem, przyprawą meksykańską i ostrą papryką. Gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty i podajemy z ugotowanym ryżem.

 

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 420kcal
Białko: 19,5g
Tłuszcze: 9g
Węglowodany: 63g

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk

Kup dietę jesienną w promocyjnej cenie 🍁 KOD: J15 🍁