Wegańska propozycja obiadowa. Taką potrawkę możesz zjeść z ryżem, z kaszą, zawinąć w tortillę lub w naleśniki. Przepis jest przygotowany na 4 porcje, więc obiad na 2 dni będziemy mieć z głowy. Jeśli nie lubisz wegańskich potraw możesz wymienić tofu na pierś z kurczaka.
Składniki (4 porcje):
- 200g ryżu – u mnie basmati
- 1 kostka tofu naturalnego
- 1 cebula
- 1 papryka
- 700g passaty pomidorowej
- 70g kukurydzy – mała puszka
- 240g fasoli czerwonej – duża puszka
- 10g oleju rzepakowego
- przyprawa meksykańska (jeśli nie masz dodaj jeszcze sól i kmin rzymski), pieprz, ostra papryka
Wegańska potrawka meksykańska – opis przygotowania:
Gotujemy ryż. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i paprykę, podsmażamy, aż cebula się zeszkli a papryka zmięknie. Dodajemy pokrojone w kostkę tofu i chwilę podsmażamy. Wlewamy cały słoik passaty pomidorowej, przepłukaną fasolkę czerwoną i kukurydzę. Całość doprawiamy pieprzem, przyprawą meksykańską i ostrą papryką. Gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty i podajemy z ugotowanym ryżem.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 420kcal
Białko: 19,5g
Tłuszcze: 9g
Węglowodany: 63g