Blog

Udon z kurczakiem i warzywami

Pomysł na pyszny i aromatyczny obiad! Połączenie wielu różnych smaków – znajdziesz w nim coś słodkiego, coś kwaśnego, coś ostrego i coś słonego.

 

Składniki (2 porcje):

  • 1 paczka makaronu udon (200g)
  • 200g mięsa z piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 1 duża marchew
  • 15g oleju rzepakowego
  • sos: łyżka miodu, 3 łyżki sosu sojowego, łyżka sosu sriracha, pieprz, sok z limonki
  • zielona cebulka lub szczypiorek

 

Udon z kurczakiem i warzywami – opis przygotowania:

Na patelni rozgrzej olej. Cebulę pokrój w piórka, marchewkę i paprykę w cienkie paski. Dodaj warzywa na patelnię i podsmażaj do miękkości. Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem i czosnkiem, wymieszaj i dodaj na patelnię. Wszystko razem podsmaż, a w drugim garnku ugotuj makaron udon. Przygotuj sos: do miski dodaj miód, sos sojowy, ostry sos sriracha, pieprz, sok z limonki i dokładnie go wymieszaj. Na patelnie dodaj makaron, sos i ponownie przemieszaj. Gotowe danie przełóż na talerz, posyp zieloną cebulką i podaj z limonką.

 

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 428kcal
Białko: 29g
Tłuszcze: 10g
Węglowodany: 59g

 

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Koszyk
Używamy plików cookie, aby poprawić Twoje wrażenia z korzystania z naszej witryny. Przeglądając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.