
Blog
- Obiady
- Dominika Hatala
Udon z kurczakiem i warzywami
Pomysł na pyszny i aromatyczny obiad! Połączenie wielu różnych smaków – znajdziesz w nim coś słodkiego, coś kwaśnego, coś ostrego i coś słonego.
Składniki (2 porcje):
- 1 paczka makaronu udon (200g)
- 200g mięsa z piersi kurczaka
- 1 cebula
- 1 papryka
- 1 duża marchew
- 15g oleju rzepakowego
- sos: łyżka miodu, 3 łyżki sosu sojowego, łyżka sosu sriracha, pieprz, sok z limonki
- zielona cebulka lub szczypiorek
Udon z kurczakiem i warzywami – opis przygotowania:
Na patelni rozgrzej olej. Cebulę pokrój w piórka, marchewkę i paprykę w cienkie paski. Dodaj warzywa na patelnię i podsmażaj do miękkości. Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem i czosnkiem, wymieszaj i dodaj na patelnię. Wszystko razem podsmaż, a w drugim garnku ugotuj makaron udon. Przygotuj sos: do miski dodaj miód, sos sojowy, ostry sos sriracha, pieprz, sok z limonki i dokładnie go wymieszaj. Na patelnie dodaj makaron, sos i ponownie przemieszaj. Gotowe danie przełóż na talerz, posyp zieloną cebulką i podaj z limonką.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 428kcal
Białko: 29g
Tłuszcze: 10g
Węglowodany: 59g
SMACZNEGO! 🙂
Udostępnij:

Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol
3 komentarze do “Udon z kurczakiem i warzywami”
Pyszny, robię zawsze jak mam ochotę na coś chińskiego, ja do sosu dodaje też łyżkę masła orzechowego i jest to genialne połączenie 🫶
Wyszło bardzo dobre! Jedyne co, to brakuje w składnikach wspomnienia o czosnku. 😉
Dobre jedzonko wszystkim smakowało. Polecam