
Blog
Tosty z jajkiem i sałatką – przepis
Propozycja śniadania w wersji wytrawnej – cały talerz ma około 400kcal. Idealna i sycąca opcja na redukcję.
Składniki (1 porcja):
- 2 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego
- 2 jajka
- 7g oliwy
- garść rukoli lub innej sałaty
- ogórek, pomidory koktajlowe, czerwona cebula, szczypiorek
- 20g sera camembert
Tosty z jajkiem i sałatką – opis przygotowania:
Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. W kromkach chleba tostowego wytnij otwory za pomocą kieliszka lub mniejszej szklanki. Podpiecz je na patelni z jednej strony a następnie obróć i w otwory wbij jajka. Posyp solą i pieprzem a następnie przykryj patelnię. Przygotuj prostą sałatkę z rukoli lub innej sałaty, do tego pomidor, ogórek, czerwona cebula i ser camembert/feta. Polej ją oliwą i dopraw do smaku. Tosty z jajkiem posyp szczypiorkiem i podaj z sałatką.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 405kcal
Białko: 22g
Tłuszcze: 22,5g
Węglowodany: 27g
SMACZNEGO! 🙂
Udostępnij:

Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol