To jak…tosty francuskie czy chleb w jajku? Bądź co bądź to dobry sposób na niemarnowanie pieczywa – można dać mu drugie życie i w takiej formie wciąż jest smaczne.
U mnie dzisiaj na słodko z dodatkiem twarożku i truskawek. Są bardzo sycące, więc to na zdjęciu to spokojnie dwie mniejsze porcje lub jedna duża.
Składniki (2 porcje):
- 1 jajko
- 4 kromki chałki
- 20ml mleka
- erytrytol
- 100g twarożku grani
- 150g truskawek
- 3g oleju + 3g masła
Tosty francuskie z twarożkiem i truskawkami – opis przygotowania:
Do miski wbij jajko, dodaj mleko i erytrytol – całość wymieszaj. Opcjonalnie można dodać też cukier waniliowy lub cynamon. Na patelni rozgrzej olej z masłem, chałkę wymocz w jajku i smaż z dwóch stron do zarumienienia. Na gotowe tosty nałóż twarożek i pokrojone truskawki. Opcjonalnie posyp całość cukrem pudrem.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 308kcal
Białko: 15g
Tłuszcze: 9g
Węglowodany: 44g