Blog

Tosty francuskie z twarożkiem i truskawkami

To jak…tosty francuskie czy chleb w jajku?  Bądź co bądź to dobry sposób na niemarnowanie pieczywa – można dać mu drugie życie i w takiej formie wciąż jest smaczne.

U mnie dzisiaj na słodko z dodatkiem twarożku i truskawek. Są bardzo sycące, więc to na zdjęciu to spokojnie dwie mniejsze porcje lub jedna duża.

Składniki (2 porcje):

  • 1 jajko
  • 4 kromki chałki
  • 20ml mleka
  • erytrytol
  • 100g twarożku grani
  • 150g truskawek
  • 3g oleju + 3g masła

Tosty francuskie z twarożkiem i truskawkami – opis przygotowania:

Do miski wbij jajko, dodaj mleko i erytrytol – całość wymieszaj. Opcjonalnie można dodać też cukier waniliowy lub cynamon. Na patelni rozgrzej olej z masłem, chałkę wymocz w jajku i smaż z dwóch stron do zarumienienia. Na gotowe tosty nałóż twarożek i pokrojone truskawki. Opcjonalnie posyp całość cukrem pudrem.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 308kcal
Białko: 15g
Tłuszcze: 9g
Węglowodany: 44g

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk