Nie jestem fanką pieczenia ciast, zazwyczaj zniechęcam się już na starcie, gdy widzę długą listę składników. Jak już przygotowuję coś słodkiego, to jak najbardziej upraszczam przepisy, bo podobno w prostocie tkwi siła. Jeśli tak jak ja nie lubicie zbędnego kombinowania, to spróbujcie zrobić budyniową tartę z truskawkami z mojego przepisu 🙂
Składniki:
- 200g mąki pszennej/orkiszowej jasnej
- 1 jajko
- 120g zimnego masła
- 1 łyżka erytrytolu + szczypta soli
- 2 budynie waniliowe + 5 łyżek erytrytolu
- 500ml mleka 1,5%
- ok. 200g truskawek
Tarta budyniowa z truskawkami- opis przygotowania:
Do miski wsyp mąkę, erytrytol i sól, wymieszaj. Zimne masło pokrój na małe kawałki i wrzuć do miski. Ucieraj rękami masło z mąką, a następnie wbij jajko. Całość zagniataj aż do uzyskania „zbitej kulki”, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30minut. Po tym czasie wyjmij i delikatnie rozwałkuj na cienki placek, a następnie przełóż go do formy na tartę (u mnie 25cm). Piekarnik nagrzej do 190stopni (góra-dół). Poucinaj wystające brzegi, zrób na spodzie tarty dziurki widelcem, nałóż papier do pieczenia i wsyp na górę suchy ryż/kaszę. Piecz 15 minut po czym ściągnij papier z zawartością i piecz kolejne 20-25 minut, aż do momentu gdy tarta się zarumieni. Wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. W między czasie do garnka wlej 430ml mleka i doprowadź do wrzenia, a do szklanki wlej 70ml mleka, dwie paczki budyniu, 5 łyżek erytrytolu i dokładnie wymieszaj. Dodaj do gotującego się mleka, wyłącz kuchenkę i całość wymieszaj, tak aby nie było grudek. Gdy budyń będzie gęsty, przełóż go na ostudzoną tartę, na górę wyłóż pokrojone truskawki, zostaw na około 15 minut a następnie włóż do lodówki na godzinę.
Tarta najlepiej smakuje, gdy godzinę przed spożyciem zostanie wyciągnięta z lodówki i nabierze temperatury pokojowej