Żywność typu superfoods robi się coraz bardziej popularna na liście zdrowych trendów.
Superfoods czyli “superżywność” to jedzenie o znaczeniu prozdrowotnym, o wysokim wskaźniku wartości odżywczych.
Niestety cena za produkty z tej grupy zazwyczaj jest dość wysoka. Czy musimy więc z nich rezygnować?
Absolutnie nie! Mamy w naszym kraju dostępne tańsze zamienniki, które wartościami daleko nie odbiegają od znanych przedstawicieli.
Jagody goji
Często nazywane też “owocami długowieczności” – jagody goji zawierają substancje, które wzmacniają odporność i neutralizują wolne rodniki. Zawierają witaminy z grupy B, C, E, selen, cynk, żelazo wapń i potas. Obfitują w antyoksydanty i flawonoidy. Najwięcej składników odżywczych znajduje się jednak w surowych owocach. U nas sprzedawane są najczęściej w postaci suszonej.
Zamiennik – Aronia
Jako tańszy zamiennik możemy użyć aronii, która również ma szeroki wachlarz wartości odżywczych. W składzie znajdziemy witaminy z grupy B, C, PP, E i A a także potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, miedź i wiele innych!
Aronie są także źródłem pektyn, garbników i antocyjanów. Możemy wykorzystać ją do produkcji dżemów lub soków z aronii.
Nasiona chia
Czyli inaczej szałwia hiszpańska. Jest źródłem nie tylko cennych witamin i składników mineralnych, ale także kwasów omega-3 i omega-6. Kilka lat temu ciężko było je dostać w Polskich sklepach. Obecnie pojawiają się na półkach większości supermarketów i aptek. Nasiona chia za sprawą antyoksydantów opóźniają procesy starzenia się komórek. Zawarte w nich przeciwutleniacze chronią przed wytwarzaniem wolnych rodników. Ich zastosowanie jest wszechstronne. Możemy zrobić z nich pudding, dodać do owsianek, koktajli, sałatek, pieczywa, ciasteczek czy batoników zbożowych. Podniosą nam poziom błonnika i wartości odżywczych w każdej potrawie
Zamiennik – Siemię lniane
Czyli nasiona lnu. Charakteryzuje się niezwykle korzystnym stosunkiem kwasów omega-6 do omega-3. Ponadto w 100g zawiera aż 27g błonnika pokarmowego. Ma zastosowanie m.in w profilaktyce zaparć i w zespole jelita drażliwego. Ze względu na zawarte w siemieniu kwasy omega-3 jest ono pomocne w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego.
Spirulina
Czyli inaczej mikroalga. Występuje w miejscach o wysokiej wilgotności i w środowisku wodnym. Spirulinę sprzedaje się w formie tabletek lub proszku. Ma wysoką zawartość białka, kwasów tłuszczowych a także ogrom witamin i składników odżywczych. Wykazuje ona działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Ze względu na sporą zawartość białka i żelaza jest dobrym uzupełnieniem diety wegetariańskiej.
Zamiennik – Szpinak
Szpinak jest skarbnicą witamin i wartości odżywczych. Jest bogaty w witaminę C, żelazo, kwas foliowy i potas. W 100g znajduje się tylko 23kcal. Można go jeść na surowo i po obróbce termicznej – nie traci on wówczas swoich właściwości.
Jagody acai
Ciemnofioletowa jagoda z jedną pestką w środku, rosnąca na drzewach palmowych. W 100g ma ponad 500kcal i aż 44g błonnika pokarmowego. Poza tym posiada wszystkie aminokwasy egzogenne w zalecanych proporcjach. Zawiera 33 razy więcej substancji przeciwutleniających niż czerwone wino. Posiada zdolność do usuwania wolnych rodników oraz wzmacnia naszą odporność. Można je kupić w formie tabletek, proszku lub soku.
Zamiennik – Borówka
W borówkach znajdziemy witaminy z grupy A, B, C, D, E i K oraz magnez, cynk, fosfor, miedź, potas, selen, żelazo, wapń i sód. Te napakowane wartościami odżywczymi kuleczki mają tylko 57 kcal w 100g. Zawierają związki antyoksydacyjne, które usuwają wolne rodniki z naszego organizmu.
Syrop z agawy
Syrop z agawy jest środkiem słodzącym wytwarzanym w Meksyku. Jest prawie trzykrotnie słodszy od cukru, a przy tym posiada 4-5 krotnie niższy Indeks Glikemiczny. Kalorycznie jednak wypada tak samo jak cukier. Składa się głównie z glukozy i fruktozy. Ma zastosowanie kulinarne jako zamiennik cukru lub miodu np. w diecie Wegańskiej.
Zamiennik – Miód
Miód ma ok. 320-330kcal w 100g, składa się głównie z glukozy i fruktozy. Miód wzmacnia odporność, zwalcza bakterie więc jest zalecany w stanach przeziębienia.
*Obu tych produktów używamy sporadycznie