Tagliatelle z pomidorami i burratą
Absolutnie przepyszny pomysł na makaron, czyli tagliatelle z pomidorami i burratą. Wczoraj robiłam pierwszy raz i już wiem, że te danie zostanie na stałe w mojej diecie. Kup burratę i spróbuj! Ja swoją kupiłam w Lidlu na tygodniu włoskim (opakowanie ma 200g) ale do przepisu użyję opakowania 125g które jest dostępne w stałej ofercie.
Składniki (2 porcje):
- 140g makaronu
- Puszka pomidorów krojonych
- 1 burrata 125g
- 1 bakłażan
- 100g pomidorków koktajlowych
- 10g olej rzepakowy lub oliwa
- Świeża bazylia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz, ulubione zioła
Tagliatelle z pomidorami i burratą – opis przygotowania:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Bakłażana umyj, pokrój w większą kostkę i posyp solą – zostaw na ok. 10-15 minut do momentu, aż bakłażan zacznie się „pocić” – po tym czasie wytrzyj go w papier ręcznikowy. Tym sposobem pozbywamy się goryczki. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż posiekaną cebulkę i czosnek, a następnie dodaj bakłażana i całość podsmażaj, aż bakłażan będzie miękki. Wlej pomidory z puszki, chwilę podgotuj i przypraw sos do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Na osobnej patelni podsmaż pokrojone na połówki pomidorki. Do sosu dodaj makaron i całość wymieszaj. Makaron z sosem przełóż na talerz, dodaj pomidorki, poszarpaną burratę i listki bazylii – gotowe!
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 513kcal
Białko: 20,1g
Tłuszcze: 21,7g
Węglowodany: 58,7g
Spróbuj moich innych pomysłów na obiad.
Super przepis! Bardzo mi smakowało i na pewno zagości w moim menu na długo. 🙂