Składniki (2 porcje):
- 130g makaronu
- 250g świeżych kurek
- 1 mniejsza cebula
- 5g oliwy + 5g masła
- 60-70g śmietanki 12%
- 30g grana padano lub parmezanu
- natka pietruszki
- sól, pieprz, czosnek
Tagliatelle z kurkami – opis przygotowania:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzej oliwę z masłem i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodaj umyte kurki i dopraw całość solą i pieprzem. Dodaj śmietankę i gotuj przez 2-3 minuty. Dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i dopraw do smaku. Gotowy makaron przełóż na talerz, posyp świeżo mielonym pieprzem, tartym grana padano i świeżą pietruszką.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 453kcal
Białko: 18g
Tłuszcze: 16,5g
Węglowodany: 49g