Składniki:
- 1 tortilla
- ½ awokado
- 1 łyżka soku z limonki
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 20 g czerwonej cebuli
- 100 g krewetek
- 2 ząbki czosnku
- 10 g oliwy z oliwek
- kurkuma, papryka słodka, pieprz, sól
- świeża kolendra
Tacosy z krewetkami i guacamole – opis przygotowania:
Do miski dodaj awokado, pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, sól i pieprz. Całość rozgnieć dokładnie widelcem i wymieszaj. Z placka tortilli wytnij 3 koła, a następnie podpiecz je na suchej patelni. Krewetki, zamarynuj w oliwie, papryce słodkiej, kurkumie oraz przeciśniętym przez praskę czosnku, a następnie podsmaż je na patelni przez kilka minut. Na placki dodaj guacamole oraz krewetki. Całość posyp płatkami chili oraz świeżą kolendrą.
Wartości odżywcze:
Kaloryczność: 582,9 kcal
Białko: 42,7g
Tłuszcze: 23,2g
Węglowodany: 46,3g