Blog

Szaszłyki z łososiem i ananasem – przepis

Czym byłby grill bez szaszłyków? W mojej ankiecie na instastory wymienialiście je najczęściej, jako swoje ulubione danie z grilla. Dzisiaj mam propozycję dla osób, którym znudziły się tradycyjne szaszłyki z mięsem i warzywami. To połączenie dla fanów połączeń słodko-słonych. Szaszłyki można zrobić także w piekarniku, więc świetnie sprawdzą się jako posiłek na obiad lub na kolację.

 

Składniki:

  • Surowy łosoś – ok. 200-300g
  • 1 większa papryka
  • Świeży ananas – ok. 1/2 średniego owocu
  • Sok z cytryny
  • 10g oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz

 

Szaszłyki z łososiem i ananasem – opis przygotowania:

Surowego łososia kroimy w większą kostkę, kropimy sokiem z cytryny, posypujemy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Paprykę kroimy w większą kostkę, ananasa również. Paprykę przekładamy do miseczki i polewamy połową oliwy (5g), a następnie doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Na długie patyczki nadziewamy kolejno paprykę, łososia i ananasa. Przekładamy na grilla (lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia), polewamy pozostałą oliwą (5g) i posypujemy ulubionymi przyprawami. Pieczemy aż do momentu, gdy mięso łososia się zetnie.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk