Czym byłby grill bez szaszłyków? W mojej ankiecie na instastory wymienialiście je najczęściej, jako swoje ulubione danie z grilla. Dzisiaj mam propozycję dla osób, którym znudziły się tradycyjne szaszłyki z mięsem i warzywami. To połączenie dla fanów połączeń słodko-słonych. Szaszłyki można zrobić także w piekarniku, więc świetnie sprawdzą się jako posiłek na obiad lub na kolację.
Składniki:
- Surowy łosoś – ok. 200-300g
- 1 większa papryka
- Świeży ananas – ok. 1/2 średniego owocu
- Sok z cytryny
- 10g oliwy z oliwek
- Sól, pieprz
Szaszłyki z łososiem i ananasem – opis przygotowania:
Surowego łososia kroimy w większą kostkę, kropimy sokiem z cytryny, posypujemy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Paprykę kroimy w większą kostkę, ananasa również. Paprykę przekładamy do miseczki i polewamy połową oliwy (5g), a następnie doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Na długie patyczki nadziewamy kolejno paprykę, łososia i ananasa. Przekładamy na grilla (lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia), polewamy pozostałą oliwą (5g) i posypujemy ulubionymi przyprawami. Pieczemy aż do momentu, gdy mięso łososia się zetnie.