Składniki (12 sztuk):
- 3 szt. alg nori
- 70 g ryżu do sushi
- 250 g świeżego łososia
- 25 g miodu
- 20 g sosu sojowego
- 10 g oleju sezamowego
- 140 g awokado
- 10 g sezamu
- Sos sriracha
- Sól, pieprz, czosnek granulowany, chili
- Szczypiorek
Sushi muffins – opis przygotowania:
Ryż ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta. Łososia zamarynuj w sosie sojowym, oleju sezamowym, miodzie i przyprawach. Algi potnij na mniejsze kwadraty, dodaj ryż i umieść w foremkach. Dodaj łososia i piecz w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut. Po upieczeniu ozdób kawałkami awokado, sosem sriracha, świeżym szczypiorkiem i sezamem.
Wartości odżywcze (1 sztuka):
Kaloryczność: 106 kcal
Białko: 5,4 g
Tłuszcze: 6 g
Węglowodany: 7,7 g