Blog
- Kolacje
- Dominika Hatala
Sushi muffins
Składniki (12 sztuk):
- 3 szt. alg nori
- 70 g ryżu do sushi
- 250 g świeżego łososia
- 25 g miodu
- 20 g sosu sojowego
- 10 g oleju sezamowego
- 140 g awokado
- 10 g sezamu
- Sos sriracha
- Sól, pieprz, czosnek granulowany, chili
- Szczypiorek
Sushi muffins – opis przygotowania:
Ryż ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta. Łososia zamarynuj w sosie sojowym, oleju sezamowym, miodzie i przyprawach. Algi potnij na mniejsze kwadraty, dodaj ryż i umieść w foremkach. Dodaj łososia i piecz w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut. Po upieczeniu ozdób kawałkami awokado, sosem sriracha, świeżym szczypiorkiem i sezamem.
Wartości odżywcze (1 sztuka):
Kaloryczność: 106 kcal
Białko: 5,4 g
Tłuszcze: 6 g
Węglowodany: 7,7 g
SMACZNEGO! 🙂
Udostępnij:
Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol