
Blog
- Kolacje
- Dominika Hatala
Spring rolls z krewetkami
Składniki (2 porcje):
- 36 g papieru ryżowego – 4 sztuki
- 80 g makaronu ryżowego
- 140 g sałaty rzymskiej
- 10 g oliwy z oliwek
- 180 g krewetek
- 40 g ogórka
- 45 g marchewki
- 25 g cebuli czerwonej
- 45 g masła orzechowego
- 20 g sosu sojowego
- 12 g miodu
- Sok z limonki
Spring rolls z krewetkami – opis przygotowania:
Przygotuj sos. Wymieszaj masło orzechowe, sos sojowy, sok z limonki, chili i miód (opcjonalnie możesz dodać odrobinę wody, jeżeli sos będzie zbyt gęsty). Ogórka, marchew i cebulę pokrój w cienkie paski. Krewetki podsmaż na oliwie, dopraw czosnkiem, solą i pieprzem. Makaron ryżowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Papier ryżowy maczaj w wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) i układaj na jego środku kolejno: krewetki, makaron, sałatę oraz pozostałe warzywa. Złóż przeciwległe boki papieru do środka, a następnie zwijaj.
Wartości odżywcze:
Kaloryczność: 501 kcal
Białko: 22,8 g
Tłuszcze: 18,4 g
Węglowodany: 64,8 g
SMACZNEGO! 🙂
Udostępnij:

Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol