Spring rolls z krewetkami

Spring rolls z krewetkami

Składniki (2 porcje):

  • 36 g papieru ryżowego – 4 sztuki
  • 80 g makaronu ryżowego
  • 140 g sałaty rzymskiej
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 180 g krewetek
  • 40 g ogórka
  • 45 g marchewki
  • 25 g cebuli czerwonej
  • 45 g masła orzechowego
  • 20 g sosu sojowego
  • 12 g miodu
  • Sok z limonki
     

Spring rolls z krewetkami – opis przygotowania:

 

Przygotuj sos. Wymieszaj masło orzechowe, sos sojowy, sok z limonki, chili i miód (opcjonalnie możesz dodać odrobinę wody, jeżeli sos będzie zbyt gęsty). Ogórka, marchew i cebulę pokrój w cienkie paski. Krewetki podsmaż na oliwie, dopraw czosnkiem, solą i pieprzem. Makaron ryżowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Papier ryżowy maczaj w wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) i układaj na jego środku kolejno: krewetki, makaron, sałatę oraz pozostałe warzywa. Złóż przeciwległe boki papieru do środka, a następnie zwijaj.

Wartości odżywcze:

Kaloryczność: 501 kcal
Białko: 22,8 g
Tłuszcze: 18,4 g
Węglowodany: 64,8 g

 

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *