Spaghetti z tuńczykiem to świetna alternatywa na obiad, gdy masz naprawdę mało czasu. Jego przygotowanie jest błyskawiczne i już po 15 minutach będziesz mieć na talerzu zdrowy, odpowiednio zbilansowany i dodatkowo pyszny obiad. Jeśli lubisz spaghetti a znudziła Ci się jego standardowa wersja z sosem pomidorowym, to ten przepis będzie dla Ciebie idealny. Jako dodatek zaproponowałam fasolkę szparagową, ale świetnie sprawdzają się również brokuły, groszek lub kalafior.
Składniki:
- 70g makaronu spaghetti
- 50g tuńczyka w sosie własnym
- 100g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
- 13g sera grana padano/parmezanu
- 40g śmietanki 18%
- 5g szczypiorku
- przyprawy: pieprz, czosnek granulowany, kurkuma
Spaghetti z tuńczykiem – opis przygotowania:
Fasolkę dokładnie myjemy i odkrawamy jej końce. Do garnka wlewamy wodę, delikatnie solimy i do wrzącej wody wrzucamy fasolkę, gotujemy do miękkości. W drugim garnku zagotowujemy wodę na makaron, również delikatnie solimy i gotujemy makaron ok. 12 minut na średniej mocy kuchenki. W międzyczasie ścieramy parmezan na tarce a szczypiorek siekamy. Ugotowany makaron odcedzamy na sitku i bez płukania ponownie wkładamy do garnka. Do makaronu dodajemy tuńczyka, śmietankę 18% – dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku – pieprzem, kurkumą i czosnkiem granulowanym. Gotowy makaron przekładamy na talerz, posypujemy szczypiorkiem i tartym parmezanem. Obok podajemy ugotowaną fasolkę szparagową.
Wartości odżywcze:
Kaloryczność: 456kcal
Białko: 28,2g
Tłuszcze: 13,9g
Węglowodany: 52,7g
Smacznego!