Dzisiaj w końcu mam dla Was wyczekiwany przepis na pyszny sernik z malinami! Jego przygotowanie jest bardzo łatwe i potrzebujecie tylko kilku składników.
Składniki (tortownica 26cm)
- 1,5 szkl. mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 80g słodzidła (u mnie erytrytol z cukrem)
- 140g zimnego masła
- 1 jajko
- 5g proszku do pieczenia
- 850g twarogu sernikowego
- 1 jajko
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 160g słodzidła (u mnie erytrytol z cukrem)
- 1-1,5 szklanki malin
Sernik z malinami – opis przygotowania:
Do miski wsyp mąkę, słodzidło i proszek do pieczenia – przemieszaj, dodaj jajko i zimne masło pokrojone w kostkę. Zagnieć ciasto, a następnie 1/3 schowaj do zamrażarki a 2/3 do lodówki. W między czasie przygotuj masę serową – do miski dodaj twaróg, jajko, budyń waniliowy i słodzidło, a następnie całość dokładnie zmiksuj. Tortownicę (26cm) wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj delikatnie tłuszczem. 2/3 ciasta wyjmij z lodówki i wylep nim dno tortownicy oraz jej boki na wysokość ok 3 cm. Na to wylej masę sernikową i wysyp maliny. 1/3 ciasta wyjmij z zamrażarki, zetrzyj na tarce i posyp wierzch ciasta. Piecz ok. 1h w 180 stopniach (góra-dół).
Wartości odżywcze (całość):
Kaloryczność: 3042kcal
Białko: 136g
Tłuszcze: 186g
Węglowodany: 210g