Blog

Serniczki z borówkami – przepis

Składniki (2 porcje):

  • 250g twarogu półtłustego
  • 80g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 50ml mleka
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200-250g borówek
  • 3 łyżki słodzidła np. erytrytolu
  • 5g oleju
  • 2 łyżki jogurtu greckiego

 

Serniczki z borówkami – opis przygotowania:

Do miski wbij jajka, dodaj twaróg, mąkę, mleko, proszek do pieczenia i słodziło – wszystko wymieszaj i zblenduj na gładką masę. Do masy dodaj 150g umytych i osuszonych borówek i wymieszaj je delikatnie łyżką. Na patelni rozgrzej olej i na małym ogniu smaż serniczki w postaci małych placków. Lepiej smażyć je dłużej, aby w środku nie były surowe. Gotowe placki przełóż na talerz, podaj z jogurtem greckim i posyp resztą borówek.

 

 

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 481kcal
Białko: 34,5g
Tłuszcze: 15,5g
Węglowodany: 52,5g

 

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

2 komentarze do “Serniczki z borówkami – przepis

  1. Avatar Joanna pisze:

    Bardzo smaczne, ale długo się je robi. Trzeba długo je grzać na średniej mocy kuchenki. Na wysokiej mogą się zjarać z wierzchu, a w środku wciąż być surowe.

    1. Dominika Hatala Dominika Hatala pisze:

      Zgadza się, to zasada do smażenia każdych placuszków 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk

Kup dietę jesienną w promocyjnej cenie 🍁 KOD: J15 🍁