Składniki (2 porcje):
- 250g twarogu półtłustego
- 80g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
- 50ml mleka
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 200-250g borówek
- 3 łyżki słodzidła np. erytrytolu
- 5g oleju
- 2 łyżki jogurtu greckiego
Serniczki z borówkami – opis przygotowania:
Do miski wbij jajka, dodaj twaróg, mąkę, mleko, proszek do pieczenia i słodziło – wszystko wymieszaj i zblenduj na gładką masę. Do masy dodaj 150g umytych i osuszonych borówek i wymieszaj je delikatnie łyżką. Na patelni rozgrzej olej i na małym ogniu smaż serniczki w postaci małych placków. Lepiej smażyć je dłużej, aby w środku nie były surowe. Gotowe placki przełóż na talerz, podaj z jogurtem greckim i posyp resztą borówek.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 481kcal
Białko: 34,5g
Tłuszcze: 15,5g
Węglowodany: 52,5g
SMACZNEGO! 🙂
2 komentarze do “Serniczki z borówkami – przepis”
Bardzo smaczne, ale długo się je robi. Trzeba długo je grzać na średniej mocy kuchenki. Na wysokiej mogą się zjarać z wierzchu, a w środku wciąż być surowe.
Zgadza się, to zasada do smażenia każdych placuszków 🙂