Sałatka ze szparagami i jajkiem
Postanowiłam rozpocząć ten tydzień od podzielenia się z Wami przepisem na pyszną, sezonową sałatkę. Idealnie sprawdzi się na szybki lunch lub na kolację – zapisz przepis i koniecznie spróbuj!
Ale zanim przejdziemy do przepisu kilka słów na temat łączenia pomidora i ogórka na jednym talerzu. W sieci możemy spotkać masę informacji, że jest to zabronione a wręcz szkodliwe! Jak jest na prawdę?
Ogórki zawierają enzym askorbinozę, który rozkłada witaminę C zawartą w pomidorach. Niemniej jednak sam pomidor nie jest dobrym źródłem tej witaminy. W 100g pomidora znajdziemy zaledwie 13mg wit. C, gdzie w papryce czerwonej jest jej ok. 130mg. Poza tym dostarczamy tę witaminę z wielu innych produktów i jej niedobór w diecie jest praktycznie niemożliwy. Reasumując – łącząc pomidora z ogórkiem niewiele tracimy i nie powinniśmy się tym przejmować.
Składniki (1 porcja):
- Garść rukoli lub innej sałaty
- Pomidorki koktajlowe, ogórek, rzodkiewka
- 5-6 szparagów
- 1 jajko
- 5g oliwy z oliwek
- Pieczywo – u mnie bułka żytniaSos:
- Łyżeczka majonezu lekkiego
- Łyżeczka jogurtu naturalnego
- Łyżeczka musztardy
- Sól, pieprz, czosnek, sok z cytryny
Sałatka ze szparagami i jajkiem – opis przygotowania:
Jajko ugotuj. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż szparagi z dodatkiem soli i pieprzu, aż do miękkości. Do miski przełóż sałatę i pokrojone warzywa: rzodkiewki, pomidorki i ogórki (ilość dowolna). Przygotuj sos: wymieszaj podane wyżej składniki i polej nim sałatkę. Na górę wyłóż szparagi i przekrojone na pół jajko. Podaj z pieczywem – możesz nałożyć na niego mozzarellę lub wędlinę, aby posiłek miał więcej białka.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 260kcal
Białko: 13g
Tłuszcze: 16,8g
Węglowodany: 15g