Idealna opcja na szybki lunch, posiłek do pracy lub na kolację. Przygotowuje się ją ekspresowo a jest smaczna i sycąca.
Ja korzystam z gotowych, świeżych tortellini – najczęściej kupuję z Biedronki z firmy Rana (są w lodówkach) z ricottą i szpinakiem. Czas gotowania tych pierożków to tylko minuta.
Składniki (3 porcje):
- 3 garści rukoli
- paczka tortellini 250g
- 90g sera sałatkowego lub mozzarelli
- pomidory koktajlowe
- 15g orzechów włoskich
- Sos: 20g oliwy z dowolnymi przyprawami
Sałatka z tortellini – opis przygotowania:
Tortellini przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie do miski dodajemy rukolę, przekrojone na pół pomidory koktajlowe, pokrojony w kostkę ser i posiekane orzechy. Dodajemy ugotowane pierożki. Przygotowujemy sos: oliwę mieszamy z dowolnymi przyprawami i polewamy całą sałatkę. Jeśli bierzesz ją na wynos to sos zapakuj osobno i polej sałatkę bezpośrednio przed spożyciem.