Risotto cukiniowe – przepis

Risotto cukiniowe

 

Składniki (2 porcje):

  • 125g ryżu do risotto (arborio)
  • 1,5 cukinii
  • 1 cebula
  • 30g tartego parmezanu lub grana padano
  • 1 kulka mozzarelli light
  • opcjonalnie: 50ml białego, wytrawnego wina
  • 230ml wody + łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego
  • 10g masła
  • 10g oliwy z oliwek

 

Risotto cukiniowe – opis przygotowania:

Cebulę posiekaj w drobną kostkę, jedną cukinię zetrzyj na tartce na grubych oczkach. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj warzywa i delikatnie je podsmaż. Po chwili dodaj ryż, białe wino i duś przez 1-2 minuty. Po tym czasie dodaj wodę i koncentrat bulionu warzywnego (np. z Winiary). Duś pod przykryciem około 10 minut, aż do momentu, gdy bulion się wchłonie a ryż będzie miękki. W międzyczasie połowę cukinii pokrój w półplastry i podsmaż na drugiej patelni z dodatkiem soli i pieprzu. Do gotowego risotto dodaj masło, połowę startego parmezanu i dopraw je do smaku solą i pieprzem. Risotto podaj z parmezanem, podsmażoną cukinią i pokrojoną w kostkę mozzarellą.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 493kcal
Białko: 24,5g
Tłuszcze: 19,8g
Węglowodany: 54,7g

 

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *