
Blog
- Obiady
- Dominika Hatala
Risotto cukiniowe – przepis
Risotto cukiniowe
Składniki (2 porcje):
- 125g ryżu do risotto (arborio)
- 1,5 cukinii
- 1 cebula
- 30g tartego parmezanu lub grana padano
- 1 kulka mozzarelli light
- opcjonalnie: 50ml białego, wytrawnego wina
- 230ml wody + łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego
- 10g masła
- 10g oliwy z oliwek
Risotto cukiniowe – opis przygotowania:
Cebulę posiekaj w drobną kostkę, jedną cukinię zetrzyj na tartce na grubych oczkach. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj warzywa i delikatnie je podsmaż. Po chwili dodaj ryż, białe wino i duś przez 1-2 minuty. Po tym czasie dodaj wodę i koncentrat bulionu warzywnego (np. z Winiary). Duś pod przykryciem około 10 minut, aż do momentu, gdy bulion się wchłonie a ryż będzie miękki. W międzyczasie połowę cukinii pokrój w półplastry i podsmaż na drugiej patelni z dodatkiem soli i pieprzu. Do gotowego risotto dodaj masło, połowę startego parmezanu i dopraw je do smaku solą i pieprzem. Risotto podaj z parmezanem, podsmażoną cukinią i pokrojoną w kostkę mozzarellą.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 493kcal
Białko: 24,5g
Tłuszcze: 19,8g
Węglowodany: 54,7g
SMACZNEGO! 🙂
Udostępnij:

Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol