Pudding z tapioki pierwszy raz jadłam na zajęciach na studiach i przepadłam. Według mnie to lepszy zastępca puddingu z chia. Zapytacie: A co to jest tapioka?
Tapioka to skrobia z manioku – rośliny, która głównie występuje w Ameryce Środkowej i Południowej.
Nie zawiera ona smaku, zapachu, cholesterolu ani glutenu. Dzięki temu, może ją spożywać praktycznie każdy, niezależnie od posiadanej jednostki chorobowej.
Używana jest między innymi jako kulki w popularnej herbacie Bubble tea.
Ja dziś przedstawię Wam ją w postaci szybkiego deseru – pudding z tapioki z musem truskawkowym.
Składniki (3 porcje):
- pół szklanki suchych kulek tapioki
- 500ml mleka kokosowego
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 4 łyżki ksylitolu
- 300g truskawek – świeżych lub mrożonych
Pudding z tapioki z musem truskawkowym – opis przygotowania:
Do garnka wlewamy 500 ml mleka kokosowego i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy pół szklanki tapioki, 3 łyżki ksylitolu i 2 łyżki wiórków kokosowych. Gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia przez 20 minut, mieszając co chwilę. Gdy tapioka przyjmie konsystencję puddingu, przekładamy do słoiczka i zostawiamy do ostygnięcia. W między czasie przygotowujemy mus. Jeśli mamy mrożone truskawki, to odmrażamy je w garnku na małym ogniu, następnie blendujemy całość, słodzimy 1 łyżką ksylitolu. Mus nakładamy na mocno ścięty pudding i odkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Dekorujemy dowolnymi owocami.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 264kcal
Białko: 1,5g
Tłuszcze: 9,7g
Węglowodany: 50g