Pudding ryżowy z owocami – przepis

Pudding ryżowy z dodatkiem świeżych owoców, skyru i orzechów to świetny pomysł na zbilansowane, letnie śniadanie. W okresie zimowym zamiast malin i nektarynki można wykorzystać np. banana. Banan idealnie będzie pasował do tego dania. Pudding ryżowy jest świetną alternatywą dla osób, które lubią śniadania na słodko a znudziły im się standardowe owsianki. Dodatek skyru uzupełnia słodkość i ilość białka w śniadaniu. Dodatek orzechów i wiórków uzupełnia tłuszcze, a dodatek ryżu i owoców węglowodany. Dzięki zastosowaniu wszystkich powyższych składników otrzymujemy pyszne i odpowiednio zbilansowane śniadanie, które na pewno polubisz! 🙂

 

Składniki:

  • 240 ml mleka 1,5%
  • 50g ryżu – u mnie basmati
  • 10g ksylitolu
  • 10g wiórków kokosowych
  • 75g Skyru waniliowego z Piątnicy (1/2 opakowania)
  • 60g malin
  • 1 nektarynka lub brzoskwinia
  • 10g orzechów nerkowca
  • opcjonalnie: aromat waniliowy

 

Pudding ryżowy z owocami – opis przygotowania:

Do garnka wlej mleko i poczekaj, aż się zagotuje. Wsyp ryż i gotuj na niskiej mocy kuchenki przed przykryciem ok. 15 minut. Gdy ryż wchłonie całe mleko dodaj ksylitol, wiórki kokosowe i kilka kropel aromatu waniliowego. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do miski. Na wierzch dodaj skyr, orzechy, maliny i pokrojoną w kostkę nektarynkę.

 

Wartości odżywcze:

Kaloryczność: 564kcal
Białko: 25g
Tłuszcze: 15g
Węglowodany: 76g

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Administratorem Twoich danych osobowych przetwarzanych w ramach powyższego formularza jest Dominika Hatala, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą DIETETYK POWSZECHNY DOMINIKA HATALA (NIP: 6381838311). Administrator przetwarza Twoje dane osobowe wyłącznie w celu realizacji prawnie uzasadnionego interesu, jakim jest obsługa komentarzy. Więcej w Polityce prywatności.