Pudding ryżowy z owocami
Pudding ryżowy z dodatkiem świeżych owoców, skyru i orzechów to świetny pomysł na zbilansowane, letnie śniadanie. W okresie zimowym zamiast malin i nektarynki można wykorzystać np. banana. Banan idealnie będzie pasował do tego dania. Pudding ryżowy jest świetną alternatywą dla osób, które lubią śniadania na słodko a znudziły im się standardowe owsianki. Dodatek skyru uzupełnia słodkość i ilość białka w śniadaniu. Dodatek orzechów i wiórków uzupełnia tłuszcze, a dodatek ryżu i owoców węglowodany. Dzięki zastosowaniu wszystkich powyższych składników otrzymujemy pyszne i odpowiednio zbilansowane śniadanie, które na pewno polubisz! 🙂
Składniki:
- 240 ml mleka 1,5%
- 50g ryżu – u mnie basmati
- 10g ksylitolu
- 10g wiórków kokosowych
- 75g Skyru waniliowego z Piątnicy (1/2 opakowania)
- 60g malin
- 1 nektarynka lub brzoskwinia
- 10g orzechów nerkowca
- opcjonalnie: aromat waniliowy
Pudding ryżowy z owocami – opis przygotowania:
Do garnka wlej mleko i poczekaj, aż się zagotuje. Wsyp ryż i gotuj na niskiej mocy kuchenki przed przykryciem ok. 15 minut. Gdy ryż wchłonie całe mleko dodaj ksylitol, wiórki kokosowe i kilka kropel aromatu waniliowego. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do miski. Na wierzch dodaj skyr, orzechy, maliny i pokrojoną w kostkę nektarynkę.
Wartości odżywcze:
Kaloryczność: 564kcal
Białko: 25g
Tłuszcze: 15g
Węglowodany: 76g
Przepis pochodzi z gotowej, autorskiej diety “DIETA LETNIA”