Cześć!
Żywienie kobiet w ciąży, karmiących oraz żywienie małych dzieci to tematy, w których ostatnio mocno się dokształcam.
Stąd też pomysł na wpisy i grafiki właśnie o tej tematyce.
Dziś przedstawię wam produkty, których nie należy spożywać w trakcie trwania ciąży, ze względu na możliwe skutki uboczne.
1. Surowe jaja
Użyte np. do sernika na zimno lub kogel-mogel.
Spożycie surowych jaj grozi zarażeniem groźną bakterią, jaką jest Salmonella.
Może powodować ciężkie zatrucia pokarmowe i być groźna dla rozwijającego się płodu.
2. Mocna kawa i herbata
Kofeina zawarta w mocnej kawie lub herbacie może powodować zaburzenia
rytmu serca u nienarodzonego dziecka. Ma wpływ na niską masę urodzeniową.
Wypłukuje z organizmu ciężarnej cenne składniki takie jak wapń, potas, cynk.
3. Niedogotowane lub surowe mięso
Niedogotowane lub surowe mięso w postaci tatara, szynki parmeńskiej czy też słabo
wysmażonych steków grozi zakażeniem toksoplazmozą.
Zakażenie to może skutkować poronieniem lub wadami rozwojowymi dziecka.
4. Słodziki
Najbezpieczniej jest je wykluczyć z diety na cały okres trwania ciąży.
Sztuczne substancje słodzące takie jak np. aspartam nie są
jeszcze do końca przebadane pod kątem szkodliwości dla dziecka.
Zamiast nich możesz użyć ksylitol, stewię lub np. syrop z agawy.
5. Rozpuszczone i ponownie zamrożone lody
Mogą zawierać bakterie Listeria. W skutek zakażenia tą bakterią
może dojść do poronienia, porodu przedwczesnego
lub poważnych chorób u dziecka.
6. Sery pleśniowe
Sery pleśniowe np. camembert a także sery typu Feta mogą być
źródłem Listerii. Bakteria ta powoduje infekcje pokarmowe o ostrym
przebiegu lub infekcje typu grypa. Kobiety w ciąży są dwudziestroktronie
częściej narażone na zakażenie. Bakteria przenosi się przez łożysko
do płodu powodując przedwczesny poród lub poronienie.
U matki może nie wywoływać żadnych niepokojących objawów.
Na dziś to tyle.
Do następnego! 🙂