Przygotowałam dla Was kolejny wpis z pomysłami na lunchbox. Dzisiejsze przykładowe menu ma 1800 kcal, 4 posiłki. Czas przygotowania dzisiejszego zestawu wyniósł ok. 40-50 minut 🙂
Kokosowy ryż z musem malinowym
- 50g ryżu
- szklanka mleka kokosowego
- 2 łyżeczki wiórek kokosowych
- słodzidło: do smaku – u mnie erytrytol
- 100g malin – u mnie mrożone
Przygotowanie: Ryż odmierzyć i wsypać do garnka, dodać szklankę mleka kokosowego i poczekać aż się zagotuje. Zmniejszyć moc kuchenki i gotować pod przykryciem ok 12-15 minut, co jakiś czas mieszając. W między czasie w małym garnku rozmrozić maliny, następnie je zblendować i posłodzić. Gdy ryż wchłonie mleko dodać 1 łyżkę słodzidła i wiórki kokosowe. Całość wymieszać i przełożyć do miseczki. Dodać mus malinowy.
Kaloryczność: 380kcal
Białka: 5,8g
Tłuszcze: 14,3g
Węglowodany: 59,6g
2. Fit tiramisu ze skyrem waniliowym
- 18 biszkoptów
- 1 skyr waniliowy Piątnica
- łyżka ciemnego kakao
- kawa rozpuszczalna
Przygotowanie: Na dno naczynia wyłóż kolejno warstwę biszkoptów, każdy z nich namocz uprzednio od spodu w kawie. Na to nałóż warstwę serka skyr, kolejno następna warstwa namoczonych od spodu w kawie biszkoptów i warstwa serka skyr. Wierzch posyp delikatnie kakao i odstaw do lodówki na około 5 godzin, po tym czasie fit tiramisu będzie gotowe do spożycia – przybierze konsystencję “ciasta”.
Kaloryczność: 320kcal
Białka: 19,3g
Tłuszcze: 5,2g
Węglowodany: 51,8g
3. Łosoś wędzony, ziemniaczki i sałatka
- 1 opakowania łososia wędzonego na gorąco
- 200g ziemniaków
- garść rukoli
- 60g pomidorków koktajlowych
- 10g oliwy
- Dowolne przyprawy
Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie umyj, obierz i ugotuj. Pokrój w małe ćwiartki i dodaj do pojemnika. Włóż kupionego wcześniej łososia wędzonego. Do tego wykonaj sałatkę z rukoli, pomidorków koktajlowych i oliwy. Całość przypraw do smaku.
Kaloryczność: 520kcal
Białka: 35,6g
Tłuszcze: 25,3g
Węglowodany: 38,7g
4. Warzywne curry z tofu i ryżem
- 50g tofu naturalne
- 250ml mleko kokosowe
- 1/2 papryki chili
- cebula
- czosnek
- pasta curry
- 1 marchew
- 100g kalafiora mrożonego
- 100g fasolki mrożonej
- 50g ryżu basmati
- 10g oliwy z oliwek
Przygotowanie: W jednym garnku ugotuj warzywa mrożone: u mnie kalafior i fasolkę. W drugim garnku podsmaż na oliwie czosnek, cebulę, chili z dwoma łyżeczkami pasty curry. Dodaj pokrojoną w paseczki marchewkę i pokrojone w kostkę tofu. Całość podsmaż i dodaj ugotowane warzywa, następnie wlej ok. 250ml mleka kokosowego. Tak przygotowane curry gotujemy ok. 5 minut, przyprawiamy do smaku i gotowe podajemy z ryżem.
Kaloryczność: 580kcal
Białka: 17,4g
Tłuszcze: 21,2g
Węglowodany: 84,9g
Razem:
Kaloryczność: 1800kcal
Białka: 78,1g
Tłuszcze: 66g
Węglowodany: 235g
Czas przygotowania: 40-50 minut