Przygotowałam dla Was kolejny wpis z pomysłami na lunchbox. Dzisiejsze przykładowe menu ma 1600 kcal, 4 posiłki. Czas przygotowania dzisiejszego zestawu wyniósł ok. 40-50 minut 🙂
Omlet a’la szarlotka + mandarynka
- 1 jajko
- 50 ml mleka 1,5%
- 25g mąki owsianej
- 10g wiórków kokosowych
- 10g ksylitolu (lub 10g odżywki białkowej)
- 5g oleju rzepakowego
- 1 jabłko
- 1 mandarynka
Przygotowanie: Do miski wbij jajko, dodaj mleko, mąkę, wiórki i ksylitol, następnie dokładnie wymieszaj powstałą masę. Na patelni rozgrzej olej. Jabłko umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę, dodaj do masy i wymieszaj. Wylej całość na patelnie i smaż ok 2 minut, następnie obróć i smaż z drugiej strony. Podawaj z mandarynką.
Kaloryczność: 450kcal
Białka: 14,5g
Tłuszcze: 20,7g
Węglowodany: 60,1g
2. Szybkie ciasteczka bananowo-owsiane (przepis na 8 ciasteczek, weź 4) + jogurt z malinami
- 1 banan – dojrzały
- 50g płatków owsianych
- 10g miodu
- 10g wiórków kokosowych
- 100g jogurtu
- 120g malin mrożonych
- opcjonalnie: kostka czekolady do dekoracji
Przygotowanie: Dojrzałego banana rozgnieć widelcem, dodaj do miski. Wsyp płatki owsiane, wiórki i dodaj miód. Powstałą masę dokładnie wymieszaj i uformuj 8 ciastek. Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 15minut. Opcjonalnie dodaj na wierzch pokruszoną czekoladę. Do tego przygotuj jogurt z malinami.
Kaloryczność: 280kcal
Białka: 9,3g
Tłuszcze: 8g
Węglowodany: 44,3g
3. Padthai z tofu i warzywami
Dokładny przepis znajdziesz: tutaj
Kaloryczność: 620kcal
Białka: 24,6g
Tłuszcze: 25,4g
Węglowodany: 73,8g
4. Bułka z rukolą, kurczakiem i pomidorem.
- 1 Kajzerka wieloziarnista LIDL
- 10g masła
- garść rukoli
- 3 plastry pomidora
- 30g gotowana pierś z kurczaka
Przygotowanie: Pierś z kurczaka ugotuj w wodzie z dowolnymi przyprawami. Kajzerkę przekrój na pół, posmaruj masłem, nałóż rukolę, plastry pomidora i plastry kurczaka. Złóż i przekrój na pół.
Kaloryczność: 250kcal
Białka: 15,4g
Tłuszcze: 12,4g
Węglowodany: 20,1
Razem:
Kaloryczność: 1600kcal
Białka: 63,8g
Tłuszcze: 66,5g
Węglowodany: 198g
Czas przygotowania: 40-50 minut
Smacznego! 🙂