Przygotowałam dla Was kolejny wpis z pomysłami na lunchbox. Dzisiejsze przykładowe menu ma 1900kcal, 4 posiłki. Czas przygotowania dzisiejszego zestawu wyniósł ok. 40 minut 🙂
Owsianka z musem malinowym
- 40g płatki owsiane
- 120ml mleko 2%
- 10g nasiona chia
- 10g ksylitol
- 10g wiórki kokosowe
- 120g banan (jeden cały)
- 80g maliny mrożone
Przygotowanie: W garnku zagotuj mleko. Do miseczki odmierz płatki, chia, ksylitol, wiórki kokosowe. Gdy mleko zacznie się gotować, dodaj zawartość miski. Mieszaj, aż płatki wchłoną całe mleko. Przełóż do miseczki. Maliny podgrzej w garnuszku, aż będą miękkie, następnie rozdrobnij je widelcem. Podawaj owsiankę z musem malinowym i bananem.
Kaloryczność: 500kcal
Białka: 13,2g
Tłuszcze: 16,2g
Węglowodany: 84g
2. Jogurt kokosowy + domowa granola + jabłko + gorzka czekolada
- 160g jogurt kokosowy
- 25g domowa granola -> przepis
- 35g jabłka
- 2 kostki gorzkiej czekolady
Przygotowanie: Do pojemnika dodaj jogurt kokosowy, domową granolę, 2 kostki gorzkiej czekolady i pokrojone jabłko.
Kaloryczność: 400kcal
Białka: 6,8g
Tłuszcze: 23,3g
Węglowodany: 42,7g
3. Ryż z warzywami
- 70g ryżu basmati
- 120g kalafioru mrożonego
- 120g brokuła mrożonego
- 100g fasolki szparagowej zielonej mrożonej
- 70g pieczarek
- 50g cebula
- 80g marchew
- 10g olej rzepakowy
Przygotowanie: W jednym garnku ugotuj ryż, w drugim marchewkę, kalafior, brokuła i fasolkę. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż cebulkę i pieczarki. Dodaj ugotowane warzywa i ryż. Przypraw do smaku: solą, pieprzem, curry, kurkumą i papryką słodką.
Kaloryczność: 500kcal
Białka: 15,6g
Tłuszcze: 12,1g
Węglowodany: 87,6g
4. Naleśniki z pieczarkami
- Jajko
- 50ml mleka 2%
- 60ml wody gazowanej
- 60g mąki
- 5g oliwa z oliwek
- 110g pieczarek
- 50g cebula
- 20g parmezan
Przygotowanie: Do kielicha blendera wbij jajko, dodaj mleko, wodę, mąkę i oliwę. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Smaż w postaci 2 naleśników. W międzyczasie na patelni podsmaż cebulkę z pieczarkami. Podawaj na naleśniku z dodatkiem tartego parmezanu, następnie zwiń naleśnika. Podawaj z pomidorkami.
Kaloryczność: 500kcal
Białka: 24,4g
Tłuszcze: 18g
Węglowodany: 60,8g
Razem:
Kaloryczność: 1900kcal
Białka: 60g
Tłuszcze: 69,6g
Węglowodany: 275g
Czas przygotowania: 40 minut
Smacznego! 🙂
Najlepszy blog o żywieniu! Uwielbiam pomysły z lunchboxa 😉
Dziękuję Ci bardzo za miłe słowa! Kolejne pomysły na lunchbox już w najbliższą środę 🙂
Jakiej mąki użyć do naleśników?
Dowolnej, najlepsza będzie orkiszowa jasna lub pszenna, ale wyjdą też z jaglaną, ryżową czy owsianą:)