Przygotowałam dla Was kolejny wpis z pomysłami na lunchbox. Dzisiejsze przykładowe menu ma 1800kcal, 4 posiłki. Czas przygotowania dzisiejszego zestawu wyniósł 60 minut 🙂
Placuszki z jabłkami
- 1 jajko
- 20g mąki, u mnie owsiana
- 1 średnie jabłko
- 10g wiórek kokosowych
- 50ml mleka 2%
- 10g ksylitol
- 5g olej rzepakowy
Przygotowanie: Jabłko umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Do miski wbij jajko, dodaj mleko, mąkę, wiórki i ksylitol. Całość dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Do masy dodaj drobno pokrojone jabłko i wymieszaj. Smaż na patelni w postaci czterech małych placków.
Kaloryczność: 400kcal
Białka: 13,1g
Tłuszcze: 20,5g
Węglowodany: 48,9g
2. Owsiane babeczki czekoladowe + śliwka
Przepis na 6 sztuk, wartości odżywcze na 2 sztuki:
- 1 jajko
- 30g gorzka czekolada
- 100g mąka owsiana
- 4g proszek do pieczenia
- ok. 70-80g masła
- 10g kakao
- 60g ksylitol
- 60ml mleko 2%
Przygotowanie: Masło rozpuść w garnku i zostaw do ostudzenia. Nagrzej piekarnik na 180 stopni. Do miski wbij jajko, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao, ksylitol oraz mleko – wszystko wymieszaj. Dodaj pokrojoną w kosteczkę czekoladę, ostudzone masło i wymieszaj. Przełóż do 6 papilotek i piecz ok 20-25minut w 180 stopniach.
Kaloryczność: 400kcal
Białka: 10g
Tłuszcze: 23g
Węglowodany: 48g
3. Pomidorowa pasta z kurczakiem i pieczarkami
- 80g makaron penne
- 130g pierś z kurczaka
- 80g pieczarki
- 220g passata pomidorowa
- 15g parmezan
- 10g szczypiorek
- 10g olej rzepakowy
Przygotowanie: Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż pieczarki oraz pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Następnie dodaj passatę pomidorową, makaron i całość wymieszaj. Cały czas mieszając pozostaw na patelni, aż sos się lekko zredukuje. Podawaj posypane parmezanem i szczypiorkiem.
Kaloryczność: 600kcal
Białka: 45,9g
Tłuszcze: 15,1g
Węglowodany: 80g
4. Pasta z makreli + pieczywo + pomidorki
- 75g makrela wędzona
- 1 jajko
- 1 ogórek kiszony
- 55g jogurt naturalny
- 40g chleb żytni
- 60g pomidorki
Przygotowanie: Jajko ugotuj. Makrelę pokrój na małe kawałki. Jajko i ogórka kiszonego pokrój w kostkę. Wszystko przełóż do miski, dodaj jogurt i przypraw do smaku. Podawaj z chlebem i pomidorkami.
Kaloryczność: 400kcal
Białka: 28g
Tłuszcze: 18,7g
Węglowodany: 27,6g
Razem:
Kaloryczność: 1800kcal
Białka: 97g
Tłuszcze: 77,3g
Węglowodany: 204,5g
Czas przygotowania: 60minut
Smacznego! 🙂