Przygotowałam dla Was kolejny wpis z pomysłami na lunchbox. Standardowo przykładowe menu ma 1800kcal, 4 posiłki. Czas przygotowania dzisiejszego zestawu wyniósł tylko 40 minut, więc to na prawdę ekspresowy zestaw dla zapracowanych 🙂
Naleśniki z masłem orzechowym i dżemem + owoce
- 1 jajko
- 50ml mleka 2%
- 65 ml wody gazowanej
- 60g mąki
- odrobina oliwy
- 15g masła orzechowego
- 40g dżemu
- 25g malin mrożonych
- słodzidło
Przygotowanie: Do pojemnika blendera wbij jajko. Następnie wlej mleko, wodę gazowaną, dosyp mąkę, szczyptę soli i słodzidła. Wszystko razem zblenduj. Dodaj odrobinę oliwy i ponownie zblenduj. W międzyczasie rozgrzej patelnie. Smaż naleśniki – powinny wyjść 2 sztuki. Gotowe naleśniki posmaruj masłem orzechowym i dżemem. Podawaj z owocami.
Kaloryczność: 450kcal
Białka: 17,2g
Tłuszcze: 16,6g
Węglowodany: 67,8g
2. Czekoladowe brownie z fasoli
- 100g fasoli czerwonej
- 1 mały banan
- 1 małe jajko
- 1 kostka gorzkiej czekolady
- 5g kakao
- odrobina oliwy
- słodzidło do smaku
Przygotowanie: Fasolę przepłucz na sitku, aż do momentu gdy przestanie się pienić. Przesyp do miski, następnie wbij jajko, dodaj kakao, gorzką czekoladę, oliwę i słodzidło Całość zblenduj. Banana rozgnieć widelcem na talerzyku i dodaj do masy. Przełóż do małej formy i piecz ok 30 minut w 180 stopniach.
Kaloryczność: 270kcal
Białka: 14,2g
Tłuszcze: 8,28g
Węglowodany: 39g
3. Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta
- 80g makaron
- 115g szpinak
- 20g suszone pomidory
- 45g ser feta
- 40g śmietana 30%
- 5g olej rzepakowy
- przyprawy: u mnie czosnek, kurkuma, sól, pieprz i papryka
Przygotowanie: Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej i wyłóż szpinak. Mieszaj całość, aż szpinak zwiędnie i dodaj pokrojone w kawałki suszone pomidory. Dodaj ugotowany makaron i wymieszaj. Następnie wlej śmietanę i przypraw do smaku. Pod koniec dodaj pokrojony w kostkę ser feta.
Kaloryczność: 630kcal
Białka: 22,7g
Tłuszcze: 32,6g
Węglowodany: 70,6g
4. Bułka ziarnista z łososiem + pomidorki
- 1 bułka ziarnista
- 60gserek śmietankowy
- 60g łosoś wędzony
- 20g rukola
- 60g pomidorki koktajlowe
Przygotowanie: Bułkę posmaruj z dwóch stron serkiem śmietankowym. Na jednej połówce wyłóż łososia, na drugiej rukolę i całość złącz. Podawaj z pomidorkami kokotajlowymi.
Kaloryczność: 450kcal
Białka: 18,9g
Tłuszcze: 28,8g
Węglowodany: 28,6g
Razem:
Kaloryczność: 1800kcal
Białka: 73g
Tłuszcze: 86g
Węglowodany: 206g
Czas przygotowania: 40 minut
Smacznego! 🙂