Przygotowałam dla Was kolejny wpis z pomysłami na lunchbox. Standardowo przykładowe menu ma 1800kcal, 4 posiłki. Czas przygotowania dzisiejszego zestawu wyniósł tylko 50 minut, więc to na prawdę ekspresowy zestaw dla zapracowanych 🙂
Czekoladowa jaglanka z malinami i bananem
- 45g kasza jaglana
- 240ml mleko 2% lub inne
- kostka gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki kakao
- słodzidło: u mnie erytrytol
- 1/2 banana
- 35g malin mrożonych lub świeżych
Przygotowanie: Kaszę jaglaną odmierzyć i przepłukać na sitku ciepłą wodą. Wsypać do garnka i zalać mlekiem. Mleko doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodać gorzką czekoladę, kakao i wymieszać. Dosłodzić do smaku i przełożyć do miseczki. Podawać z bananem i malinami.
Kaloryczność: 450kcal
Białka: 17,3g
Tłuszcze: 13,7g
Węglowodany: 70,8g
2. Pełnoziarnisty wrap z kurczakiem, sałatą i pomidorem
- 1 sztuka – Tortilla pełnoziarnista
- 45g piersi z kurczaka
- łyżka serka twarogowego – u mnie Fromello
- 30g pomidor
- liść sałaty
Przygotowanie: Pierś z kurczaka przyprawić i upiec w 180 stopniach ok. 15 minut lub podsmażyć na patelni. Placek tortilli posmarować serkiem, wyłożyć liście sałaty, pokrojonego kurczaka i plastry pomidora. Zawinąć, przeciąć na pół i włożyć do lunchboxa.
Kaloryczność: 270kcal
Białka: 16g
Tłuszcze: 10,4g
Węglowodany: 29g
3. Kasza bulgur z cukinią, papryką i pieczarkami
- 100g kasza bulgur
- 15g olej rzepakowy
- 220g papryka czerwona
- 385g cukinia
- 100g pieczarki
- Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka, czosnek granulowany
Przygotowanie: Warzywa umyć i pokroić. Kaszę ugotować. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć warzywa. Gdy będą miękkie, dodać kaszę, wymieszać i przyprawić.
Kaloryczność: 630kcal
Białka: 21,6g
Tłuszcze: 18,3g
Węglowodany: 105g
4. Omlet warzywny + pomidorki
- 3 jaja
- 20g mąki
- 10g olej rzepakowy
- 40g pieczarki
- 50g cukinia
- 50g papryka czerwona
- Przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie: Na patelni rozgrzać olej. Warzywa umyć, pokroić i podsmażyć na patelni. Jajka wbić do miski, dodać mąkę, przyprawy i wymieszać. Wylać zawartość miski na patelnię, gdy warzywa będą miękkie. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem ok. 5-10minut.
Kaloryczność: 450kcal
Białka: 26,8g
Tłuszcze: 27,7g
Węglowodany: 22,8g
Razem:
Kaloryczność: 1800kcal
Białka: 81,7g
Tłuszcze: 70g
Węglowodany: 228g
Czas przygotowania: 50 minut
Smacznego! 🙂
Mam pytanie czy kasze ważymy przed gotowanie czy już po? Pozdrawiam:)
Kasze ważymy przed ugotowaniem 🙂
Dziękuję za odpowiedź:)