Przygotowałam dla Was kolejny wpis z pomysłami na lunchbox. Standardowo przykładowe menu ma 1800kcal, 4 posiłki. Czas przygotowania dzisiejszego zestawu wyniósł tylko 40 minut, więc to na prawdę ekspresowy zestaw dla zapracowanych 🙂
Owsianka kokosowa + skyr + borówki
- 50g płatki owsiane
- 100g mleko
- 10g wiórki kokosowe
- 10g nasiona chia
- 45g borówka
- 70g skry naturalny
- 10g ksylitol
Przygotowanie: W miseczce wymieszaj suche produkty: płatki, wiórki, ksylitol, nasiona chia. Mleko zagotuj, a następnie wsyp zawartość miseczki i mieszaj do momentu wchłonięcia się mleka. Podawaj ze skyrem i borówkami.
Kaloryczność: 450kcal
Białka: 20,2g
Tłuszcze: 15,7g
Węglowodany: 62,1g
2. Pasta jajeczna + pieczywo + rzodkiewka
- 60g chleb
- 1 jajko
- 35g jogurtu
- 40g rzodkiewka
- szczypiorek
Przygotowanie: Jajka ugotuj. Rozgnieć z jogurtem i przypraw solą i pieprzem. Podawaj na pieczywie z dodatkiem rzodkiewki
Kaloryczność: 270kcal
Białka: 14,4g
Tłuszcze: 8,4g
Węglowodany: 33g
3. Tagiatelle z łososiem i szpinakiem
- 65g Makaron tagliatelle
- 100g łosoś wędzony
- 50g śmietana/jogurt
- 150g szpinak świeży
- 5g olej rzepakowy
Przygotowanie: Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Łososia wędzonego pokrój na kawałki.
W międzyczasie na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Dodaj szpinak i mieszaj, aż zwiędnie.
Do szpinaku dodaj ugotowany makaron. Łososia dodaj na patelnię. Wszystko razem wymieszaj i wlej śmietanę lub jogurt . Przypraw do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i papryką słodką.
Kaloryczność: 630kcal
Białka: 30,8g
Tłuszcze: 34,8g
Węglowodany: 54,6g
4. Sałatka z rukolą, burakiem, serem feta i orzechami
- 90g rukola
- 140g burak
- 80g ser feta
- 15g orzechy
- 10g oliwa
Przygotowanie: Rukolę umyj i dodaj do pojemnika. Buraki ugotuj, upiecz lub w opcji ekspresowej – kup gotowane i pokrój do sałatki razem z serem fetą. Orzechy posiekaj i posyp sałatkę. Przygotuj sos z oliwy i ulubionych przypraw i polej go bezpośrednio przed spożyciem sałatki.
Kaloryczność: 450kcal
Białka: 19,1g
Tłuszcze: 37,6g
Węglowodany: 14,7g
Razem:
Kaloryczność: 1800kcal
Białka: 79,7g
Tłuszcze: 96,5g
Węglowodany: 164,4g
Czas przygotowania: 40 minut
Smacznego! 🙂