Cześć! Zauważyłam, że wpisy z tej serii budzą w Was duże zainteresowanie, dlatego nie zwalniając tempa, przygotowałam dla Was kolejny wpis z pomysłami na lunchbox. Standardowo przykładowe menu ma 1800kcal, 4 posiłki, a czas przygotowania zajmuje 55 minut.
Omlet sernikowy + owoc
- 1 jajko
- 30g mąki
- 50g twarogu półtłustego
- 10g słodzidła
- 50ml mleka
- 7g olej rzepakowy
- 20g białka / u mnie waniliowe (w zamian możesz użyć 10g więcej mąki i 10g więcej słodzidła)
- 1 śliwka
Przygotowanie: Do kielicha blendera wbić jajko, dodać mleko, mąkę, białko, słodzidło i twaróg. Całość zblendować i wylać na rozgrzaną patelnię. Smażyć z dwóch stron po 1-2 min. Podawać z dowolnym owocem, opcjonalnie można polać jogurtem naturalnym.
Kaloryczność: 450kcal
Białka: 30g
Tłuszcze: 17g
Węglowodany: 48,6g
2. Grahamka z camambertem i pomidorem + surowe warzywa
- 60g bułka grahamka
- 20g camembert
- 65g pomidor czerwony
- 40g sałata lodowa
- 5g masło
Przygotowanie: Bułkę przekrój na pół, posmaruj masłem. Wyłóż sałatę lodową, plastry pomidora i sera camembert. Do tego podaj surowe warzywa.
Kaloryczność: 270kcal
Białka: 10,7g
Tłuszcze: 10g
Węglowodany: 33,5g
3. Kotleciki drobiowe, gotowane ziemniaki i trio warzywne
- 100g mielonej piersi z kurczaka
- 85g papryki czerwonej
- 40g kukurydzy
- 1 jajko
- 5ml oliwy
- 10g mąki
- 300g ziemniaków
- 200g gotowane warzywa (u mnie trio – marchew, brokuł, kalafior)
Przygotowanie: Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie, warzywa również. Do miski przełożyć mięso mielone, pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę, 1 jajko, oliwę oraz mąkę. Wszystko razem wymieszać i uformować małe, płaskie kotleciki. Piec na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia ok 20-30 minut w 180 stopniach. Podawać wszystko razem.
Kaloryczność: 630kcal
Białka: 41g
Tłuszcze: 14g
Węglowodany: 88g
4. Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
- Mix sałat
- 30g tuńczyka
- 1 jajko ugotowane na twardo
- kilka pomidorków koktajlowych
- 20g musztarda
- 12g oliwa
- 80g chleb żytni
Przygotowanie: Do miski przełóż mix sałat, tuńczyka oraz pokrojone pomidorki koktajlowe. Dodaj przekrojone, ugotowane jajko na twardo. Do tego zrób sos: musztarda, oliwa i dowolne przyprawy. Podawaj z pieczywem.
Kaloryczność: 450kcal
Białka: 21g
Tłuszcze: 21g
Węglowodany: 45g
Razem:
Kaloryczność: 1800kcal
Białka: 102,7g
Tłuszcze: 62g
Węglowodany: 215,1g
Czas przygotowania: 55 minut
Smacznego! 🙂