Blog
- Śniadania
- Dominika Hatala
Placki czekoladowo-pomarańczowe – przepis
Składniki (1 porcja):
- 1 jajko
- 120 g banana
- 30 g mąki np. orkiszowej jasnej
- 60 ml mleka
- Szczypta proszku do pieczenia
- Skórka pomarańczy
- 10 g kakao
- 18 g czekolady gorzkiej
- 75 g skyru naturalnego
- Mandarynka
- 3 g oliwy
Placki czekoladowo-pomarańczowe – opis przygotowania:
W misce rozgnieć banana, dodaj jajko, mąkę, 1/2 porcji mleka, proszek do pieczenia, kakao i skórkę pmarańczy. Całość dokładnie wymieszaj przy pomocy rózgi. Na patelni rozgrzej oliwę, ciasto wylewaj porcjami i smaż z 2 stron na małym ogniu. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z pozostałym mlekiem. Pancakes ułóż na talerzu i polej czekoladą. Dodaj skyr i kawałki mandarynki.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 578kcal
Białko: 26,3g
Tłuszcze: 18,9g
Węglowodany: 79,9g
SMACZNEGO! 🙂
Udostępnij:
Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol