Składniki (1 porcja):
- 1 jajko
- 120 g banana
- 30 g mąki np. orkiszowej jasnej
- 60 ml mleka
- Szczypta proszku do pieczenia
- Skórka pomarańczy
- 10 g kakao
- 18 g czekolady gorzkiej
- 75 g skyru naturalnego
- Mandarynka
- 3 g oliwy
Placki czekoladowo-pomarańczowe – opis przygotowania:
W misce rozgnieć banana, dodaj jajko, mąkę, 1/2 porcji mleka, proszek do pieczenia, kakao i skórkę pmarańczy. Całość dokładnie wymieszaj przy pomocy rózgi. Na patelni rozgrzej oliwę, ciasto wylewaj porcjami i smaż z 2 stron na małym ogniu. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z pozostałym mlekiem. Pancakes ułóż na talerzu i polej czekoladą. Dodaj skyr i kawałki mandarynki.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 578kcal
Białko: 26,3g
Tłuszcze: 18,9g
Węglowodany: 79,9g