Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na pyszne placuszki, które sprawdzą się jako posiłek śniadaniowy, na wynos do pracy, na deser lub nawet na kolację. Są to czekoladowe placki na bazie sera twarogowego, przez co same w sobie mają wysoką zawartość białka i można je nazwać plackami wysokobiałkowego. Możemy je podać w wersji letniej z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami jagodowymi lub w wersji jesienno-zimowej z prażonymi jabłkami i sosem z masła orzechowego. Jeśli lubisz śniadania na słodko – ten przepis będzie dla Ciebie idealny. Cieszy się on dużą popularnością na moim instagramie.
Składniki:
- 1 jajko
- 25ml mleko 1,5%
- 40g mąka orkiszowa jasna
- 125g ser twarogowy półtłusty
- 5g kakao
- 15g erytrytol (lub inne słodzidło)
- 2g olej rzepakowy
Placki czekoladowe – opis przygotowania:
Na patelni rozgrzej olej. Do kielicha blendera wbij jajko, dodaj mąkę, kakao, mleko, twaróg, erytrytol i zblenduj na gładką masę. Smaż w postaci małych placków z dwóch stron – najlepiej na małym ogniu, a dłużej, tak aby środek nie był surowy. Gotowe placki czekoladowe przełóż na talerz. Podaj z jogurtem i świeżymi owocami jagodowymi lub z podgotowanym jabłkiem/gruszką i masłem orzechowym.
Wartości odżywcze:
Kaloryczność: 426kcal
Białko: 37,7g
Tłuszcze: 15,6g
Węglowodany: 21,1g
SMACZNEGO! 🙂