Piernikowa owsianka z mandarynką i orzechami – przepis

Zimowa, rozgrzewająca propozycja śniadaniowa – Piernikowa owsianka z mandarynką, orzechami włoskimi i skyrem. Do przygotowania tej owsianki i innych piernikowych potraw polecam przyprawy firmy Kotanyi. Możesz podać ją z mandarynką, pomarańczą lub bananem – wybierz zgodnie ze swoją preferencją. Skyr stanowi źródło białka, a orzechy źródło tłuszczu w tym śniadaniu.

 

Składniki:

  • 40g płatków owsianych
  • 160ml mleka
  • łyżeczka kakao
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 10g odżywki białkowej lub 15g ksylitolu
  • skyr waniliowy 1/2 opakowania
  • 2 małe mandarynki
  • 10g orzechów włoskich

 

Piernikowa owsianka z mandarynką i orzechami – opis przygotowania:

W garnku gotujemy mleko. Do miseczki odmierzamy płatki, przyprawy, odżywkę lub ksylitol i całość mieszamy. Gdy mleko się zagotuje zmniejszamy moc kuchenki, wsypujemy przygotowane płatki i mieszamy, aż uzyskamy w miarę gęstą konsystencję. Przekładamy owsiankę do miseczki, dodajemy skyr, pokruszone orzechy i obrane mandarynki

Wartości odżywcze:

Kaloryczność: 439kcal
Białko: 28,1g
Tłuszcze: 13,1g
Węglowodany: 55,4g

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *