Blog

Pad Thai z tofu – przepis

Składniki:

  • 50g makaron ryżowy
  • 50g tofu naturalne
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 marchewki
  • 1/4 cukinii
  • 1 jajko
  • Gotowy sos padthai (lub 2 łyżki sos rybny, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka sriracha, pasta tamarydnowa i sok z limonki do smaku)
  • kiełki fasoli mung
  • szczypiorek
  • 15g orzeszki ziemne niesolone
  • 5g olej rzepakowy

 

Pad thai z tofu i warzywami – opis przygotowania:

 Makaron ryżowy przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchewkę umyj, obierz i pokrój w cienkie słupki, cukinię umyj i pokrój w mniejsze części. Dodaj na patelnię i całość wymieszaj. Tofu wyciągnij z opakowania, pokrój w małą kosteczkę i bez przyprawiania dodaj na patelnię. Podsmaż całość 2-3 minuty, a następnie wbij jajko i intensywnie mieszaj przez około minutę. Do potrawy dodaj gotowy makaron oraz sos. Całość wymieszaj i zostaw na patelni jeszcze około 2 minuty. Na koniec do potrawy dodaj kiełki fasoli mung, szczypiorek, posiekane orzeszki ziemne oraz ćwiartki limonki. Tym sposobem, pad thai z tofu jest gotowy do spożycia.

W przepisie możesz zastąpić tofu kurczakiem, indykiem lub krewetkami.

Pad thai z tofu i warzywami:

Kaloryczność: 618kcal
Białka: 24,6g
Tłuszcze:  25,4g
Węglowodany: 73,8g

 

Smacznego! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk

Kup dietę jesienną w promocyjnej cenie 🍁 KOD: J15 🍁