Składniki:
- 50g makaron ryżowy
- 50g tofu naturalne
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 marchewki
- 1/4 cukinii
- 1 jajko
- Gotowy sos padthai (lub 2 łyżki sos rybny, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka sriracha, pasta tamarydnowa i sok z limonki do smaku)
- kiełki fasoli mung
- szczypiorek
- 15g orzeszki ziemne niesolone
- 5g olej rzepakowy
Pad thai z tofu i warzywami – opis przygotowania:
Makaron ryżowy przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchewkę umyj, obierz i pokrój w cienkie słupki, cukinię umyj i pokrój w mniejsze części. Dodaj na patelnię i całość wymieszaj. Tofu wyciągnij z opakowania, pokrój w małą kosteczkę i bez przyprawiania dodaj na patelnię. Podsmaż całość 2-3 minuty, a następnie wbij jajko i intensywnie mieszaj przez około minutę. Do potrawy dodaj gotowy makaron oraz sos. Całość wymieszaj i zostaw na patelni jeszcze około 2 minuty. Na koniec do potrawy dodaj kiełki fasoli mung, szczypiorek, posiekane orzeszki ziemne oraz ćwiartki limonki. Tym sposobem, pad thai z tofu jest gotowy do spożycia.
W przepisie możesz zastąpić tofu kurczakiem, indykiem lub krewetkami.
Pad thai z tofu i warzywami:
Kaloryczność: 618kcal
Białka: 24,6g
Tłuszcze: 25,4g
Węglowodany: 73,8g