Dzisiaj pomysł na pyszny posiłek, który możesz zrobić w najbliższy weekend! Składniki wyjątkowo nie są ogólnodostępne. Mi wszystko udało się kupić na tygodniu azjatyckim w Lidlu, ale na stałe znajdziesz je w większych sklepach tj. Auchan.
Jeśli nie chcesz robić sosu samodzielnie, to wykreśl z listy składników pastę z tamaryndy, sos sriracha, sos rybny i słodzidło – w zamian możesz kupić gotowy sos pad thai. Przepis ten sprawdzi się zarówno na obiad jak i na kolację.
Jeśli nie lubisz krewetek – możesz w zamian użyć pierś z kurczaka lub tofu.
Składniki (3 porcje):
- 200g makaronu ryżowego (1 paczka)
- 200-225g białych krewetek
- 10g oleju
- 2 jajka
- 12 łyżeczek sosu rybnego
- Sok z połowy limonki
- 4 łyżeczki pasty z tamaryndy
- 9 łyzeczek erytrytolu lub innego słodzidła
- 3 łyzeczki sosu sriracha
- Kiełki fasoli mung (1 paczka)
- Pęczek szczypiorku
- 30g orzeszków ziemnych
Pad thai z krewetkami – opis przygotowania:
Makaron zalej wrzątkiem na ok. 5-6 minut. Krewetki umyj i oczyść. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż czosnek przeciśnięty przez praskę. Po minucie dodaj oczyszczone krewetki i podsmażaj ok 1-2 minuty z obu stron. Następnie wbij 2 jajka i przesuwając drewnianą łyżką zrób z nich jajecznicę. Dodaj gotowy makaron ryżowy i wszystko wymieszaj. W międzyczasie przygotuj sos pad thai z sosu rybnego, pasty z tamaryndy, soku z limonki, sosu sriracha i słodzidła (lub jeśli wolisz kup gotowy sos). Dodaj sos na patelnię i dokładnie wymieszaj. Możesz dodać odrobinę wody, jeśli makaron jest zbyt suchy. Szczypiorek posiekaj, orzeszki również. Wrzuć na patelnię część szczypiorku, orzeszków i połowę opakowania kiełków. Przełóż danie na talerz i udekoruj pozostałymi składnikami. Podaj z limonką.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 431kcal
Białko: 23g
Tłuszcze: 12,7g
Węglowodany: 53,9g