
Blog
- Śniadania
- Dominika Hatala
Owsianka malinowa – przepis
Kolejna odsłona owsianki – tym razem w wersji malinowej. W jednej porcji jesteśmy w stanie przemycić ok. 150-200g owoców, w tym owoce jagodowe, które są bombą antyoksydantów. Malinowa owsianka jest w pełni zbilansowana w białko, tłuszcze i węglowodany, przez co nasyci nas na długi czas. To pomysł na idealne, pyszne, zdrowe śniadanie.
Składniki:
- 40g płatki owsiane
- 150ml mleko
- 50g maliny mrożone
- 10g wiórki kokosowe
- 1/2 skyr waniliowy
- słodzidło do smaku
- 1 kostka biała czekolada
- 1/2 banan
- 1 garść truskawek
Owsianka malinowa – opis przygotowania:
W garnku gotujemy mleko. Do miseczki odmierzamy płatki owsiane i wiórki kokosowe a następnie dodajemy je do gotującego się mleka. Dodajemy maliny i całość dokładnie mieszamy. Gdy maliny się odmrożą wyłączamy kuchenkę, dodajemy skyr, całość mieszamy i ewentualnie dosładzamy do smaku. Owsiankę podajemy z ulubionymi dodatkami: u mnie biała czekolada, banan i truskawki.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 455kcal
Białko: 19,3g
Tłuszcze: 14,5g
Węglowodany: 66g
SMACZNEGO! 🙂
Udostępnij:

Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol