Owsianka budyniowa z nektarynką – przepis

Mam dla Was kolejną owsianką propozycję! Tym razem będzie to owsianka budyniowa z dodatkiem skyru waniliowego, nektarynki i orzechów włoskich. Pyszna, rozgrzewająca, idealnie sprawdzi się na jesienny poranek lub wieczór. W zamian za nektarynkę możesz użyć brzoskwinię, jabłko, gruszkę lub figę.

 

Składniki (1 porcja):

  • 200ml mleka
  • 40g płatków
  • 10g słodzidła (lub więcej)
  • 5g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka budyniu waniliowego + odrobina mleka do rozrobienia
  • 1/2 skyru waniliowego
  • 1 nektarynka
  • 5g orzechów włoskich

 

Owsianka budyniowa z nektarynką – opis przygotowania:

Do garnka wlewamy mleko, gotujemy. Do miseczki odmierzamy płatki owsiane, słodzidło, wiórki kokosowe, całość mieszamy i wsypujemy do gotującego się mleka. Zmniejszamy moc kuchenki. Do szklanki wlewamy odrobinę mleka, dodajemy łyżkę budyniu i dokładnie mieszamy. Gdy płatki wyraźnie zgęstnieją dodajemy budyń i energicznie mieszamy. Owsiankę przekładamy do miski, dodajemy skyr, pokrojoną nektarynę i posiekane orzechy.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 467kcal
Białko: 22g
Tłuszcze: 12g
Węglowodany: 70g

 

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *