Składniki (1 porcja):
- 150 g cukinii
- 100 g piersi kurczaka
- 70 g żółtej papryki
- 50 g makaronu chow mein lub ryżowego
- 22 g masła orzechowego
- 12 g miodu
- 10 g sosu sojowego
- 5 g orzechów nerkowca
- Przyprawy: mielona słodka papryka, kmin rzymski, czosnek granulowany, sól, pieprz
- Świeże zioła np. kolendra
Orzechowy makaron z kurczakiem i warzywami – opis przygotowania:
Pierś kurczaka pokrój w paski i zamarynuj w przyprawach. Podsmaż przez chwilę na patelni z niewielką ilością wody. Dodaj pokrojone warzywa, duś do czasu aż warzywa staną się miękkie. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Przygotuj sos: wymieszaj masło orzechowe, sos sojowy, miód i 50 ml wrzątku. Na patelnię dodaj ugotowany makaron i sos, gotuj jeszcze przez chwilę. Całość przełóż na talerz. Posyp posiekanymi orzechami i świeżymi ziołami.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 573,6 kcal
Białko: 38,6g
Tłuszcze: 18,4g
Węglowodany: 62,9g