Składniki:
- 50 g ryżu basmati
- 75 g papryki czerwonej
- 50 g cebuli
- 90 g tofu naturalnego
- 30 g kukurydzy konserwowej
- 250 g passaty pomidorowej
- 1 ząbek czosnku
- 5 g oleju rzepakowego
- Oregano, sól, pieprz, papryka słodka lub ostra, chili, czosnek
- Świeże zioła
Obiad bogaty w żelazo – opis przygotowania:
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj a następnie podsmaż na patelni na złoty kolor. Tofu rozgnieć widelcem do konsystencji tzw. mięsa mielonego, dodaj na patelnię. Paprykę pokrój w kostkę i dodaj na patelnię. Całość podsmaż, aż papryka zmięknie. Dodaj passatę pomidorową i kukurydzę. Całość wymieszaj, dopraw do smaku (oregano, sól, pieprz, papryka ostra, chili, czosnek) i podsmażaj jeszcze kilka minut. Chili con tofu podaj z ugotowanym ryżem. Posyp świeżymi ziołami.
Wartości odżywcze :
Kaloryczność: 463 kcal
Białko: 18,3g
Tłuszcze: 11,1g
Węglowodany: 82,7g