Blog

mango sticky rice

Mango sticky rice – przepis

Składniki (2 porcje):

  • 1 szt. mango
  • 200 g mleczka kokosowego light
  • 100 g ryżu np. do sushi
  • 125 ml wody
  • 2 łyżeczki ksylitolu lub erytrytolu
  • 10 g nasion sezamu białego
  • sól
  • Świeża mięta do dekoracji

 

Mango sticky rice – opis przygotowania:

Ryż dokładnie opłucz, zalej zimną wodą, przykryj i gotuj na małym ogniu aż wchłonie całą wodę i stanie się miękki. Do drugiego garnka dodaj mleko kokosowe, ksylitol i sól, zagotuj. Do ryżu dodaj ponad połowę mleka i wymieszaj. Mango umyj, obierz i pokrój w większą kostkę. Ryż przełóż na talerz, dodaj pokrojone mango, sezam i listki mięty. Polej pozostałym mlekiem.

 

 

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 394,6 kcal
Białko: 5,8 g
Tłuszcze: 10 g
Węglowodany: 69,6g

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk

Kup dietę jesienną w promocyjnej cenie 🍁 KOD: J15 🍁