Składniki (2 porcje):
- 1 szt. mango
- 200 g mleczka kokosowego light
- 100 g ryżu np. do sushi
- 125 ml wody
- 2 łyżeczki ksylitolu lub erytrytolu
- 10 g nasion sezamu białego
- sól
- Świeża mięta do dekoracji
Mango sticky rice – opis przygotowania:
Ryż dokładnie opłucz, zalej zimną wodą, przykryj i gotuj na małym ogniu aż wchłonie całą wodę i stanie się miękki. Do drugiego garnka dodaj mleko kokosowe, ksylitol i sól, zagotuj. Do ryżu dodaj ponad połowę mleka i wymieszaj. Mango umyj, obierz i pokrój w większą kostkę. Ryż przełóż na talerz, dodaj pokrojone mango, sezam i listki mięty. Polej pozostałym mlekiem.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 394,6 kcal
Białko: 5,8 g
Tłuszcze: 10 g
Węglowodany: 69,6g