
Blog
- Desery
- Dominika Hatala
Mango sticky rice – przepis
Składniki (2 porcje):
- 1 szt. mango
- 200 g mleczka kokosowego light
- 100 g ryżu np. do sushi
- 125 ml wody
- 2 łyżeczki ksylitolu lub erytrytolu
- 10 g nasion sezamu białego
- sól
- Świeża mięta do dekoracji
Mango sticky rice – opis przygotowania:
Ryż dokładnie opłucz, zalej zimną wodą, przykryj i gotuj na małym ogniu aż wchłonie całą wodę i stanie się miękki. Do drugiego garnka dodaj mleko kokosowe, ksylitol i sól, zagotuj. Do ryżu dodaj ponad połowę mleka i wymieszaj. Mango umyj, obierz i pokrój w większą kostkę. Ryż przełóż na talerz, dodaj pokrojone mango, sezam i listki mięty. Polej pozostałym mlekiem.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 394,6 kcal
Białko: 5,8 g
Tłuszcze: 10 g
Węglowodany: 69,6g
SMACZNEGO! 🙂
Udostępnij:

Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol