Makaron z twarogiem i truskawkami
Makaron z twarogiem i owocami to dla mnie totalny smak lata! Szczególnie w wersji z truskawkami i/lub malinami. U mnie najczęściej pojawia się na kolację, ale świetnie nada się na śniadanie czy nawet dla obiad, dla osób które preferują obiady na słodko. Jest niskokaloryczny, ma świetne makro i daje uczucie sytości. Dodatkowo przygotowanie takiego posiłku trwa tyle, ile zajmuje ugotowanie makaronu.
Składniki:
- 60g makaronu
- 125g twarogu półtłustego (1/2 kostki)
- 30ml mleka 1,5%
- 100g truskawek lub malin
- erytrytol lub inne słodzidło
Makaron z twarogiem i truskawkami – opis przygotowania:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. W międzyczasie do miski wrzucamy twaróg, mleko i całość dokładnie rozdrabniamy widelcem. Jeśli zależy nam na bardziej płynnej konsystencji, możemy dodać odrobinę wody i ponownie wymieszać. Dosładzamy do smaku przy użyciu erytrytolu lub innego słodzidła. Makaron odcedzamy i przekładamy do talerza, dodajemy twaróg i całość łączymy. Na górę wykładamy umyte i pokrojone na mniejsze części owoce.
Wartości odżywcze:
Kaloryczność: 412kcal
Białko: 31,9g
Tłuszcze: 7g
Węglowodany: 54,4g
Przepis pochodzi z gotowej, autorskiej diety “DIETA LETNIA”