Blog

Makaron z tofu i warzywami w sosie sojowym

Ostatnio na moim kanale (? YT: Dietetyk Powszechny) pojawił się nowy foodbook, a w nim:

✅Waniliowy ryż na mleku z owocami
✅Makaron z tofu i warzywami w sosie sojowym
✅Sernik na zimno + cappuccino
✅Grzanki z serkiem, awokado i pomidorem + jajka sadzone

Ten makaron z tofu to ostatnio jeden z moich ulubionych wege makaronów! Zostawiam Wam na dole przepis, koniecznie zróbcie.

 

Składniki (2 porcje):

  • 1 cukinia
  • 1 mała papryka
  • 8-10 pieczarek
  • 100g makaronu penne
  • Kostka tofu – polecam wędzone
  • sos sojowy
  • 1-2 łyżki syropu klonowego
  • 10g nasion słonecznika
  • 15-20g oliwy z oliwek
  • pieprz, papryka ostra, papryka wędzona

 

Makaron z tofu i warzywami w sosie sojowym – opis przygotowania:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy połowę oliwy i podsmażamy kolejno pieczarki, paprykę i cukinię. Tofu kroimy w kostkę i podsmażamy na drugiej patelni z dodatkiem syropu klonowego, sosu sojowego i papryki wędzonej. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy do nich makaron i tofu, polewamy pozostałą oliwą i doprawiamy sosem sojowym, papryką ostrą i pieprzem. Gotowe danie posypujemy nasionami słonecznika.

 

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 521kcal
Białko: 27g
Tłuszcze: 21g
Węglowodany: 57g

 

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Koszyk
Używamy plików cookie, aby poprawić Twoje wrażenia z korzystania z naszej witryny. Przeglądając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.