Ostatnio na moim kanale (? YT: Dietetyk Powszechny) pojawił się nowy foodbook, a w nim:
✅Waniliowy ryż na mleku z owocami
✅Makaron z tofu i warzywami w sosie sojowym
✅Sernik na zimno + cappuccino
✅Grzanki z serkiem, awokado i pomidorem + jajka sadzone
Ten makaron z tofu to ostatnio jeden z moich ulubionych wege makaronów! Zostawiam Wam na dole przepis, koniecznie zróbcie.
Składniki (2 porcje):
- 1 cukinia
- 1 mała papryka
- 8-10 pieczarek
- 100g makaronu penne
- Kostka tofu – polecam wędzone
- sos sojowy
- 1-2 łyżki syropu klonowego
- 10g nasion słonecznika
- 15-20g oliwy z oliwek
- pieprz, papryka ostra, papryka wędzona
Makaron z tofu i warzywami w sosie sojowym – opis przygotowania:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy połowę oliwy i podsmażamy kolejno pieczarki, paprykę i cukinię. Tofu kroimy w kostkę i podsmażamy na drugiej patelni z dodatkiem syropu klonowego, sosu sojowego i papryki wędzonej. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy do nich makaron i tofu, polewamy pozostałą oliwą i doprawiamy sosem sojowym, papryką ostrą i pieprzem. Gotowe danie posypujemy nasionami słonecznika.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 521kcal
Białko: 27g
Tłuszcze: 21g
Węglowodany: 57g
SMACZNEGO! 🙂