Makaron z krewetkami i szparagami – przepis

Makaron z krewetkami i szparagami

 

To już ostatnie chwile sezonu szparagowego, więc podrzucam Wam jeszcze jeden przepis – będzie to makaron tagliatelle z krewetkami, szparagami i parmezanem w sosie na bazie oliwy z oliwek i czosnku.

 

Składniki (2 porcje):

  • 120g makaronu tagliatelle
  • 150g krewetek
  • 250g zielonych szparagów
  • 1 ząbek czosnku
  • 10g oliwy
  • 10g masła
  • 15g parmezanu lub grana padano
  • sól, pieprz, oregano

 

Makaron z krewetkami i szparagami – opis przygotowania:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Z krewetek odrywamy ogonek i usuwamy z nich ciemną żyłkę. Szparagi myjemy, pozbywamy się twardych końcówek, a następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę (5g) z masłem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wrzucamy szparagi. Posypujemy je solą i pieprzem i podsmażamy do miękkości. Pod koniec dodajemy krewetki i smażymy je dosłownie 1-2 minuty. Dodajemy ugotowany makaron, pozostałe 5g oliwy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i oregano. Gotowy makaron przekładamy na talerz i podajemy z parmezanem pokrojonym w cienkie plasterki).

Jeśli nie lubisz krewetek możesz wymienić je na mięso z piersi kurczaka.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 435kcal
Białko: 27g
Tłuszcze: 13,7g
Węglowodany: 51g

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Administratorem Twoich danych osobowych przetwarzanych w ramach powyższego formularza jest Dominika Hatala, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą DIETETYK POWSZECHNY DOMINIKA HATALA (NIP: 6381838311). Administrator przetwarza Twoje dane osobowe wyłącznie w celu realizacji prawnie uzasadnionego interesu, jakim jest obsługa komentarzy. Więcej w Polityce prywatności.