Łosoś teriyaki
Mam dla Was przepis na obiad z wykorzystaniem łososia. Dzisiaj podamy go w pysznym sosie teriyaki z dodatkiem sezamu, razem z pieczonymi ziemniakami, warzywami i gotowanym groszkiem – pyszna propozycja na obiad.
Składniki (1 porcja):
- 70g świeżego łososia
- 2 łyżki sosu sojowego, łyżeczka miodu, łyżeczka oleju sezamowego, sok z cytryny, czosnek, imbir
- Łyżeczka sezamu
- Łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy
- 150g ziemniaków
- Warzywa: cukinia, papryka, pieczarki, groszek lub fasolka szparagowa
Łosoś teriyaki – opis przygotowania:
Przygotuj sos z podanych składników, wymieszaj w nim łososia i odstaw do lodówki. Ziemniaki umyj, pokrój w większą kostkę, polej olejem, dopraw solą, pieprzem i słodką papryką, a następnie dokładnie wymieszaj. Cukinię, paprykę, pieczarki umyj i pokrój na mniejsze kawałki, dopraw solą i pieprzem. Gotowe ziemniaki i warzywa przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 30-40 minut w 220 stopniach. Groszek lub fasolkę ugotuj. Łososia posyp sezamem i włóż do piekarnika 10 minut przed końcem pieczenia ziemniaków, marynatę przelej do garnuszka i podgrzej. Ziemniaki i warzywa przełóż na talerz, obok podaj łososia polanego sosem teriyaki.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 571kcal
Białko: 27,3g
Tłuszcze: 23,8g
Węglowodany: 66,4g
SMACZNEGO! 🙂