leniwe z jogurtem i truskawkami

Leniwe z jogurtem i truskawkami – przepis

Składniki (2 porcje):

  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 120 g mąki
  • 1 jajko
  • 20 g ksylitolu
  • 200 g truskawek
  • sól

 

Leniwe z jogurtem i truskawkami – opis przygotowania:

Twaróg rozgnieć dokładnie widelcem. Białko oddziel od żółtka. Żółtko dodaj do miski z twarogiem (dokładnie wymieszaj), a białko umieść w osobnej misce. Dodaj mąkę oraz sól. Dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywno i dodaj do masy serowej, a następnie wymieszaj delikatnie używając szpatułki. Blat posyp mąką. Masę podziel na 3 części i uformuj z nich walce – każdy z nich pokrój po skosie. Kluski umieść w gotującej się wodzie, są gotowe, kiedy wypłyną na powierzchnię. Podaj z jogurtem i truskawkami.

 

 

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 557,6 kcal
Białko: 39,3g
Tłuszcze: 14,2g
Węglowodany: 66,8g

 

SMACZNEGO! 🙂

 

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Administratorem Twoich danych osobowych przetwarzanych w ramach powyższego formularza jest Dominika Hatala, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą DIETETYK POWSZECHNY DOMINIKA HATALA (NIP: 6381838311). Administrator przetwarza Twoje dane osobowe wyłącznie w celu realizacji prawnie uzasadnionego interesu, jakim jest obsługa komentarzy. Więcej w Polityce prywatności.