Składniki (2 porcje):
- 300 g jogurtu naturalnego
- 250 g półtłustego twarogu
- 120 g mąki
- 1 jajko
- 20 g ksylitolu
- 200 g truskawek
- sól
Leniwe z jogurtem i truskawkami – opis przygotowania:
Twaróg rozgnieć dokładnie widelcem. Białko oddziel od żółtka. Żółtko dodaj do miski z twarogiem (dokładnie wymieszaj), a białko umieść w osobnej misce. Dodaj mąkę oraz sól. Dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywno i dodaj do masy serowej, a następnie wymieszaj delikatnie używając szpatułki. Blat posyp mąką. Masę podziel na 3 części i uformuj z nich walce – każdy z nich pokrój po skosie. Kluski umieść w gotującej się wodzie, są gotowe, kiedy wypłyną na powierzchnię. Podaj z jogurtem i truskawkami.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 557,6 kcal
Białko: 39,3g
Tłuszcze: 14,2g
Węglowodany: 66,8g
SMACZNEGO! 🙂