
Blog
Leczo z papryką i cukinią – przepis
Składniki: (2 porcje)
- 300 g cukinii
- 280 g papryki czerwonej
- 100 g cebuli
- 200 g kiełbasy delikatesowej z kurczaka
- 100 g ryżu basmati
- 60 g koncentratu pomidorowego
- 10 g oleju rzepakowego
- Mielona słodka papryka, oregano, czosnek, sól, pieprz
Leczo z papryką i cukinią – opis przygotowania:
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W garnku z dodatkiem oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Kiełbasę, paprykę i cukinię również pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Duś całość, aż warzywa będą miękkie, ale zanim zrobi się z nich „papka”. Dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy, całość wymieszaj, opcjonalnie dodaj trochę wody. Gotowe leczo podaj z ryżem.
Udostępnij:

Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol