Blog

Kremowy makaron z krewetkami – przepis

Hejka! Jeśli nie macie pomysłu na obiad z wykorzystaniem krewetek, to mam dzisiaj dla Was pyszną propozycję. Będzie to spaghetti z krewetkami i papryką w sosie kremowo-pomidorowym, mniam! Jeśli nie lubisz krewetek to możesz w zamian użyć mięsa z piersi kurczaka lub tofu. Lecimy z przepisem.

 

Składniki (2 porcja):

  • 1/2 puszki pomidorów
  • 50g smietanki 18%
  • 150g krewetek
  • 120g makaronu spaghetti
  • 1 papryka czerwona
  • 1 zabek czosnku
  • 10g tartego parmezanu
  • Łyżeczka masła
  • 5g oliwa z oliwek

 

Kremowy makaron z krewetkami – opis przygotowania:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w cienkie paski paprykę. Krewetki oczyszczamy i dodajemy na patelnie, gdy papryka będzie miękka. Krewetki podsmażamy z odrobiną masła i z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Na patelnie dodajemy makaron i całość mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki, śmietankę i ponownie mieszamy. Całość posypujemy tartym parmezanem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i ostrą papryką. Gotowe danie posypujemy posiekaną bazylią i opcjonalnie płatkami parmezanu.

 

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 473kcal
Białko: 29g
Tłuszcze: 14g
Węglowodany: 57g

 

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk