Hejka! Jeśli nie macie pomysłu na obiad z wykorzystaniem krewetek, to mam dzisiaj dla Was pyszną propozycję. Będzie to spaghetti z krewetkami i papryką w sosie kremowo-pomidorowym, mniam! Jeśli nie lubisz krewetek to możesz w zamian użyć mięsa z piersi kurczaka lub tofu. Lecimy z przepisem.
Składniki (2 porcja):
- 1/2 puszki pomidorów
- 50g smietanki 18%
- 150g krewetek
- 120g makaronu spaghetti
- 1 papryka czerwona
- 1 zabek czosnku
- 10g tartego parmezanu
- Łyżeczka masła
- 5g oliwa z oliwek
Kremowy makaron z krewetkami – opis przygotowania:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w cienkie paski paprykę. Krewetki oczyszczamy i dodajemy na patelnie, gdy papryka będzie miękka. Krewetki podsmażamy z odrobiną masła i z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Na patelnie dodajemy makaron i całość mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki, śmietankę i ponownie mieszamy. Całość posypujemy tartym parmezanem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i ostrą papryką. Gotowe danie posypujemy posiekaną bazylią i opcjonalnie płatkami parmezanu.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 473kcal
Białko: 29g
Tłuszcze: 14g
Węglowodany: 57g